El govern espanyol i les autonomies acorden traure els menors de sis anys tutelats dels centres d'acolliment el 2025

Les administracions es comprometen a estendre la mesura als menors de deu anys el 2030

Imatge d'arxiu d'un xiquet
Imatge d'arxiu d'un xiquet / View form behind of toddler child sitting in front of a big window leaning against it looking outside, waiting for something

El govern espanyol i les comunitats autònomes han acordat per unanimitat, en la conferència sectorial extraordinària conjunta d'igualtat, infància i adolescència, l'aprovació d'un pla d'acció i lluita contra l'explotació sexual infantil als centres d'acolliment. Aquest inclou el compromís que el 2025 no hi haja xiquets i xiquetes menors de sis anys en aquests centres i que el 2030 no hi haja menors de deu anys.

Així ho ha explicat el secretari d'Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, qui ha apuntat que aquesta mesura està dins de les intencions d'impulsar "un nou model d'acolliment familiar" dels menors i usar-lo com a "garantia de l'interés superior del menor".

Segons dades del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, a Espanya hi ha 50.272 menors de díhuit anys que creixen privats de la cura parental, siga en acolliment familiar o residencial. La dada suposa un increment del 18% respecte a 2015, quan es comptaven una mica més de 42.500 menys tutelats per l'Estat.

Per tipus d'acolliment, la modalitat residencial és la que més ha crescut en els últims anys, passant de 21.283 menors el 2018 a 23.209 el 2019 (un 9% més). Aquesta modalitat manté així la tendència a l'alça que, segons els experts, manté des de 2015, quan hi havia 13.596 xiquets i xiquetes en el sistema.

Per contra, els acolliments familiars van patir un descens del 2% el 2019 respecte a l'any anterior, i si les dades de fa dos anys es comparen amb les de 2015, la reducció total és del 5%. Llavors eren 20.172 els menors acollits en famílies espanyols i el 2019 n'eren 19.320.

Álvarez ha explicat que aquesta mesura "requereix impuls" i que així s'ha contemplat també durant la conferència sectorial.

Atenció especialitzada als menors

Rodríguez ha detallat que es treballarà en la creació de recursos especialitzats i serveis per a atendre xiquetes i adolescents que pateixen explotació sexual. L'objectiu, ha indicat, és "afinar" els serveis i treballar amb les entitats especialitzades per a elaborar un pla d'inserció de les menors que se centre més en una inclusió social i educativa.

Finalment, Rodríguez ha fet una crida especial al PP perquè "voten a favor" de la llei de garanties de la llibertat Sexual, coneguda com a llei de "només sí és sí" per a posar en marxa mesures a Espanya relacionades amb la lluita contra el proxenetisme i la tracta amb finalitats d'explotació sexual.

També et pot interessar

stats