El govern espanyol aprova vora 2.800 megavats en projectes d'energia renovable a la Comunitat Valenciana

El territori concentra vora el 10% de la potència autoritzada en tot l'Estat, la majoria fotovoltaica, però queda fora la planta projectada entre Xiva i Godelleta

Potència d'energia renovable autoritzada pel Ministeri de Transició Ecològica a Espanya i la Comunitat Valenciana
Potència d'energia renovable autoritzada pel Ministeri de Transició Ecològica a Espanya i la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Espanya avança en el camí cap a les energies renovables. El Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) ha donat llum verda a 154 expedients dels 202 que havien d'obtindre una declaració d'impacte ambiental (DIA) positiva abans del 25 de gener, quan caducava el termini. Els documents desenvolupen projectes de més de 50 megavats. 

En conjunt, la potència de tots els projectes analitzats a l'Estat ascendeix a 35.879 MW, dels quals s'ha donat el vistiplau a 27.943 MW. La Comunitat Valenciana concentra vora el 10% de tota aquesta energia i és la cinquena autonomia amb més potència autoritzada en xifres absolutes, 2.782 MW, sols per darrere de Castella i Lleó, Madrid, Andalusia i Castella-la Manxa. La quantitat de megavats aprovats i que podran generar-se a instal·lacions valencianes suposa el 84% del volum sol·licitat en aquest territori.

La majoria de projectes que han aconseguit una DIA favorable del govern espanyol són plantes fotovoltaiques, 132. Engloben el 88% del total i en suma produiran 24.752 MW d'energia. També han tirat avant altres vint eòlics, que podran generar 2.897 MW, i dos projectes híbrids per a originar 294 MW. Segons la informació proporcionada pel Miteco, el gruix dels expedients vinculats amb energia solar es reparteixen al centre i sud del territori, mentre els que es basen en l'eòlica s'ubiquen sobretot al nord. 

Desglossament dels expedients que ha analitzat el Miteco
Desglossament dels expedients que ha analitzat el Miteco / À Punt NTC

A la Comunitat Valenciana s'han autoritzat 2.428 megavats per a fotovoltaica i altres 883 per a eòlica. Altres projectes que sumaven en total 529 MW no han obtingut la declaració d'impacte ambiental i, per tant, Moncloa els ha rebutjat. Un dels que s'ha quedat fora, per exemple, és la planta solar de 100 MW projectada per l'empresa Falck Renewables Power entre els termes municipals de Godelleta i Xiva (Foia de Bunyol). El Miteco veu inadequada la ubicació proposada per a les instal·lacions, que ocupen una superfície de vora 200 hectàrees, en considerar que podrien causar afeccions significatives sobre la conca hidrogràfica de l'Albufera.

També et pot interessar

stats