El Govern d'Aragó autoritza la restauració de la columna d'El Torico de Terol

La icònica figura va caure el 19 de juny quan es retiraven les sogues col·locades amb motiu del Congrés Nacional del Bou amb Corda

La columna del Torico al terra
La columna d'El Torico, en terra

La Direcció General de Patrimoni Cultural del Govern d'Aragó ha donat el vistiplau a la proposta de reparació d'urgència del fust de la columna de la font d'El Torico de Terol, que va caure el 19 de juny quan es retiraven les sogues col·locades en el monument amb motiu del Congrés Nacional del Bou amb Corda.

Segons l'executiu regional, l'informe considera "adequada" en termes generals la proposta de l'Ajuntament de Terol, encara que es planteja diverses prescripcions tècniques perquè el document final siga "al més precís i complet possible".

La Direcció General de Patrimoni Cultural va rebre el dia 23 l'informe tècnic de l'Ajuntament de Terol sobre reparació d'urgència del monument. Després de la revisió, aquest departament considera que l'informe remés té caràcter parcial, perquè només es refereix a la restauració de la columna que se situa en el centre de la font d'El Torico i no al conjunt del bé, per la qual cosa constitueix una proposta de restauració "incompleta" dels danys registrats el passat dia 19.

Respecte a l'emblemàtica escultura del bou, atés que l'informe remés afirma expressament que no forma part d'aquesta proposta, es recorda a l'Ajuntament que la restauració també haurà de ser objecte d'un projecte tècnic que haurà de ser autoritzat de manera prèvia a l'execució.

Abans de la restauració, la peça haurà de depositar-se per a estudiar-la i analitzar-la al Museu de Terol, institució pública que té els majors coneixedors del bé, sobre el qual van treballar ja el 1994 i 2003.

A més, l'escrit sol·licita que s'aclarisca si la intervenció d'urgència inclou també la pila de la font i el bol·lard, ja que, en aquest cas, s'haurà d'aportar informació sobre la descripció dels procediments a utilitzar per a la restauració d'aquests dos elements afectats per la caiguda del fust de la columna. També es reclama documentació gràfica detallada i delimitada de la font i del bol·lard.

També et pot interessar

stats