Gisbert veu “depriment” que molts ajuntaments hagen trencat la unanimitat contra la violència de gènere

La fiscal especialista alerta que és necessari que la gent sàpia que no denunciar un possible cas és un delicte.

VÍDEO | Gisbert veu “depriment” que molts ajuntaments hagen trencat la unanimitat contra la violència de gènere

La portaveu de la Fiscalia de València i especialista en violència masclista de la Comunitat Valenciana, Susana Gisbert, considera que s’estan donant les passes adequades per a resoldre aquesta plaga social, però que ara mateix sembla que els avanços en aquesta matèria “s’han estancat”. 

En una entrevista a Les notícies del matí, amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, ha lamentat també que en alguns casos s’estiguen donant passos enrere: “És depriment que després de tants anys d’unanimitat hi haja ajuntaments que no es manifesten contra la violència de gènere”, ha dit. 

Alerta la fiscal especialitzada en violència contra les dones que el gran èxit de la llei va ser la unanimitat que es va aconseguir per a tirar-la endavant i denuncia que el discurs actual de Vox en aquesta matèria “no és una opinió diferent, sinó que és il·legal, perquè aquesta llei ha sigut declarada més de 100 vegades constitucional”.

1.027 dones amb 1.027 famílies han perdut la vida a mans de les seues parelles o exparelles des del 2003 a l’Estat, quan es va començar a fer un registre oficial. 

Gisbert ha remarcat que la violència de gènere no és només la dels colps, que és la més coneguda. Quant a això, ha incidit que hi ha altre tipus de violència contra les dones per ser dones com és la psicològica, la sexual i l’econòmica (la més amagada). 

Aquesta és una de les raons per les quals, segons el seu parer, la Llei contra la violència de gènere actual, encara que és bona, s’ha d’actualitzar. També perquè en “en la nostra normativa la violència de gènere és només aquella que ve de la parella o exparella” però hi ha altres, com ara la que hi ha darrere de la mutilació genital o el matrimoni infantil, per exemple. 

No hi ha ara més violacions en grup, hi ha més denúncies

A la pregunta sobre les violacions grupals, apunta que “no creu que hi haja ara més violacions en grup, sinó que hi ha més dones que ho denuncien en vore que tenen un suport que no tenien abans i que ja s’han superat els estereotips, la vergonya o el rebuig social. “Aquestes coses per desgràcia han passat sempre”, afig. 

“A tots ens toca denunciar”

Gisbert recomana així mateix la col·laboració ciutadana, però no per solidaritat. “És necessari que la gent sàpia que no evitar un delicte de violència de gènere és un delicte en si mateix, fins i tot penal. [...] Si algú té un veí que contínuament amenaça i insulta la dona, com explicarà als seus fills que ha mirat cap a un altre costat i eixa dona ha mort perquè no ha fet res?”, s’ha preguntat Gisbert. Segons ha remarcat, “és un delicte públic i a tots ens toca denunciar”.

La fiscal ha demanat ajuda psicològica per a les dones també abans de denunciar. “Han de saber les víctimes que poden denunciar, que compten amb protecció i que poden anar tranquil·les pel carrer o que els xiquets no se n’aniran amb son pare”, manifesta.

També et pot interessar

stats