La Generalitat ven 31 monedes d'or d'una herència sense hereus

La subhasta de quatre medalles nazis i franquistes d'aquesta mateixa ciutadana d'origen alemany ha quedat deserta

Col·lecció de monedes i medalles que subhastarà la Generalitat
Col·lecció de monedes i medalles que ha subhastat la Generalitat / À Punt

La Generalitat ha venut en subhasta, per més de 32.000 euros, 31 monedes d'or de la corona austrohongaresa procedents de l'herència de Gertrudis Sommer Ficher, una alemanya resident a Dénia (Marina Alta) que va morir el 2004 sense hereus legals ni testament.

No se sap res de Sommer, si bé la troballa no ha resultat del tot estranya a la comarca, on es va establir una colònia nazi després de la Segona Guerra Mundial sota el paraigües del franquisme.

Les peces han sigut adquirides per una única persona que ha licitat pels quatre lots en els quals es repartien les divises. Les 31 monedes tenen un diàmetre de 37 mil·límetres, 30,49 grams d'or pur de 24 quirats i estan datades en 1915.

Aquesta és la primera subhasta de béns mobles procedents d'una herència que fa la Generalitat, ja que les de béns immobles com solars, cases, pisos i garatges són més comunes. En la mateixa s'oferien també quatre medalles procedents d’aquesta herència: una condecoració nazi de l'Orde de l'Àguila i tres insígnies franquistes. Han quedat desertes perquè ningú ha pujat per elles.

A partir d'ara i durant un any, qualsevol pot sol·licitar l'adjudicació directa d'aquestes medalles pel seu valor del tipus, que en aquest cas és de 3.000 euros per a tot el conjunt, i en cas que ningú opte per elles passaran a ser patrimoni de la Generalitat.

L'administració valenciana també ha heretat d'aquesta dona vora 350.000 euros en comptes corrents, diverses accions que han sigut venudes per import de 480.000 euros i tres immobles a Dénia.

Des de l'entrada en vigor del nou decret aprovat en 2019 sobre els processos de declaració de la Generalitat com a hereva de béns sense testar, aquests procediments han guanyat en "agilitat, transparència i seguretat jurídica”, segons el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España.

Ara, es destinaran dues terceres parts de l'import obtingut en la subhasta a fins socials i una tercera part al Pla de Mecenatge Cultural. En els últims tres anys, s’han obert  251 expedients per herències abintestades, una xifra que suposa un increment del 81% del 2019 al 2021. 

També et pot interessar

stats