La Generalitat subhasta per 50.000 euros les monedes d'or i les insígnies nazis i franquistes que ha heretat d'una alemanya

Dedicarà dos terços de la recaptació a fins socials i un terç a mecenatge cultural

En primer pla, la insignía nazi que la Generalitat trau a subhasta, i al fons algunes de les monedes d'or
En primer pla, la insignía nazi que la Generalitat trau a subhasta, i al fons algunes de les monedes d'or / À Punt NTC

Trenta-una monedes d'or encunyades el 1915, en l'últim període de l'imperi austrohongarés, una condecoració nazi de l'Orde de l'Àguila i tres insígnies franquistes. Aquest és el contingut que ha heretat la Generalitat de Gertrudis Sommer Ficher, una alemanya resident a Dénia (Marina Alta) que va morir el 2004 sense descendència ni testament.

Els béns, que estaven en una caixa forta de la dona, han passat al patrimoni de la Comunitat Valenciana, en absència de propparents i cap beneficiari conegut de Sommer, juntament amb els 300.000 euros que guardava en comptes corrents, un paquet d'accions, que s'ha venut per 480.000 euros, i tres immobles a la localitat costanera. La Generalitat estima en 1,6 milions el valor econòmic de l'herència que l'ha deixat indirectament l'alemanya. No se sap res de Sommer, si bé la troballa no resultat del tot estranya a la comarca, on es va establir una colònia nazi després de la Segona Guerra Mundial sota el paraigües del franquisme.

El tresor que guardava a la caixa forta l'ha mostrat a À Punt el departament de Patrimoni de la Generalitat, abans d'oferir-los els pròxims dies en subhasta pública. Tot, després d'un llarg procés burocràtic per a comprovar que els béns són originals i no tenen provinença il·lícita. Les monedes s'han taxat en un preu de partida de 46.500 € [1.500 € cadascuna] i les medalles a 3.000. Entre aquestes hi ha una creu de l'Orde d'Isabel la Catòlica d'or i esmalts, una placa de la Gran Creu de l'Orde del Mèrit Civil, i una insígnia de solapa esmaltada de les milícies universitàries falangistes.

Els guanys, per a inversió social i mecenatge cultural

La Generalitat té interés a trobar una eixida al conjunt, que esdevé la primera subhasta de béns mobles heretats després d'una defunció sense familiars ni testament –l'habitual són immobles– i per a facilitar l'adquisició l'ha divida en lots més accessibles, segons ha explicat la directora general de Sector Públic i Patrimoni, Isa Garcia. Els detalls de la subhasta i dels articles es poden consultar en l'adreça https://hisenda.gva.es/es/web/subastas/mobles-subhastar. Les persones interessades tenen la possibilitat presentar oferta fins al pròxim 13 de juny. Un mes després, el 14 de juliol, s'assignaran els guanyadors de cada lot.

En aplicació de la normativa vigent des de 2019, dos terços dels guanys de la subhasta es dedicaran a fins socials i un terç a mecenatge cultural. Aquesta distribució s'ha aplicat també amb els estalvis de Gertrudis Sommer, si bé els tres immobles que tenia s'han dedicat al lloguer social després d'una licitació fallida.

Col·lecció de monedes i medalles que subhastarà la Generalitat
Col·lecció de monedes i medalles que subhastarà la Generalitat / À Punt

També et pot interessar

stats