La Generalitat habilitarà un telèfon d'ajuda per a la comunitat britànica resident després del Brexit
Puig s'ha reunit amb representants valencians de l'Europarlament per a analitzar el nou escenari que obri l'eixida del Regne Unit.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dilluns que l'administració valenciana habilitarà un telèfon exclusiu d'ajuda i suport per a proporcionar a la població britànica resident al territori tota la informació necessària una vegada es consume el Brexit el 31 de desembre. El cap del Consell ha presidit una reunió al Palau de la Generalitat amb eurodiputades i eurodiputats valencians per a analitzar com queda a la Comunitat Valenciana el nou escenari que deixa l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea.
Puig s'ha mostrat satisfet que l'acord entre les dues parts, del qual ja es coneixen alguns detalls, proporciona unes “garanties mínimes” en la relació comercial que mantindran a partir de l'1 de gener el Regne Unit i la UE. “La separació és una mala operació per a tot Europa i també per al Regne Unit, però som conscients que és inevitable”, ha lamentat el president. El govern valencià ha defés per això, durant tota la negociació de la ruptura, que hi haja “el menor Brexit possible” i que es donen les màximes facilitats possibles per a continuar realitzant activitats comercials i econòmiques.
Després de la trobada amb representants valencians a l'Europarlament, el president ha llançat un missatge de tranquil·litat a la colònia britànica valenciana. Vora 100.000 persones que, segons ha recordat, representen un terç de tota la població originària del Regne Unit que resideix a Espanya. La Comunitat Valenciana, ha assegurat, continuarà mantenint els serveis públics essencials “de la manera més hospitalària” possible una vegada es materialitze el Brexit.
Des de la Generalitat estan a l'espera de saber què diu la lletra menuda del reial decret llei que regularà les futures relacions bilaterals entre Espanya i el Regne Unit després del Brexit. Un marc legal que el govern estatal donarà a conéixer aquest dimarts, quan també hi ha prevista una reunió de la Comissió Interterritorial d'Assumptes Europeus, segons ha confirmat el cap del Consell. I ha avançat algunes de les qüestions que es plantejaran des de la Comunitat Valenciana.
Un exemple pràctic del que suposarà el divorci serà que els ciutadans britànics hauran de viatjar a partir de l'1 de gener amb passaport, i ja no tindran absoluta llibertat de moviments en la Unió Europea. Per a estades de 90 dies en algun país de la comunitat europea els caldrà un visat. El president Puig ha demanat que es minimitzen els tràmits burocràtics en l'expedició d'aquests documents. Per tal d'evitar col·lapses, ha demanat que s'augmenten els consolats espanyols en territori britànic i que el govern de Boris Johnson, igualment, augmente la seua presència a Espanya i a la Comunitat Valenciana.
Operació post-Brexit al Regne Unit
Ximo Puig ha assegurat que el govern valencià té previst mantindre diverses trobades amb els eurodiputats i eurodiputades valencians per a aprofundir en l'aplicació de l'acord del Brexit i vetlar perquè es faça de la manera més convenient per als interessos de la Comunitat Valenciana.
Ha anunciat, d'altra banda, que el Consell posarà en marxa una operació post-Brexit per a intensificar la presència valenciana a les illes britàniques i enfortir les relacions entre ambdós territoris, especialment pel que fa al mercat turístic i als sectors econòmics fonamentals, com ara l'agroalimentari, l'automobilístic, el ceràmic o el del tèxtil i el calcer.