Generalitat i Govern acorden construir 219 habitatges eficients per a lloguer social a València, Alcoi i Castelló

La Generalitat i el Govern signen un acord per a construir 219 habitatges públics per a lloguer social amb finançament dels fons europeus
La Generalitat i el Govern signen un acord per a construir 219 habitatges públics per a lloguer social amb finançament dels fons europeus / GVA

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, han signat un acord per a construir 219 habitatges de protecció pública energèticament eficients per part de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha). Els habitatges es destinaran a lloguer social i seran finançats pels fons europeus Next Generation EU amb aproximadament 28,7 milions d'euros.

Aquest acord dota de fons quatre projectes de promoció pública directa de la Generalitat que sumen 219 habitatges: 202 a València, 13 a Alcoi i 4 a Castelló de la Plana.

A la pedania de la Torre (València) es construiran 184 habitatges, que formen part d'un projecte que ha permés donar eixida a la zona coneguda com a Sociòpolis, que per al conseller va simbolitzar "el fracàs de la promoció pública a la ciutat". En segon lloc, les promocions d'Alcoi i Castelló de la Plana suposen un altre eix estratègic a través de la promoció pública basada en la innovació ecològica.

Condicions i preu límit al lloguer

Es finançaran els habitatges destinats a lloguer social o cessió en ús durant un termini mínim de cinquanta anys. Hauran de ser domicili habitual i permanent, prioritzant sempre el criteri social.

A proposta de la Comunitat Valenciana es limitaran, per a cada edifici o habitatge, els ingressos màxims dels arrendataris. Els ingressos hauran d'estar com a màxim 4,5 vegades l'IPREM, referit a 12 pagues. El límit màxim d'ingressos es podrà incrementar de manera acumulada, atesa la situació específica de cada unitat de convivència.

El preu del lloguer estarà limitat. S'establirà com a preu màxim del lloguer anual el 5% del preu màxim de venda (fixat en 1.870 €/m² útil) i el valor així establit no superarà el 3% del valor de la zona cadastral. L'EVha podrà concedir bonificacions econòmiques per a adequar la quantia de la renda a la capacitat econòmica i composició de les unitats de convivència.

Una comissió bilateral farà el seguiment de les actuacions recollides en l'acord, que estableix el 30 de juny del 2026 com a data en la qual hauran d'estar finalitzats els habitatges que s'acullen a aquest programa d'ajudes.

També et pot interessar

stats