La Generalitat estudia desviar séquies per a evitar tancar platges per aigües fecals

La consellera Mireia Mollà ha explicat en les Corts que la mesura es completaria amb campanyes de sensibilització entre els agricultors.

Platja de Massamagrell (Horta Nord)
Platja de Massamagrell (Horta Nord) / Europa Press

La Generalitat estudia la possibilitat de desviar séquies per a evitar nous tancaments de platges, com els que es van produir aquest estiu en diverses platges valencianes per la presència d'aigües fecals a la mar, especialment a la ciutat de València i els municipis dels voltants. Ho ha avançat aquest dimecres la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, en el ple de les Corts. Segons ha explicat, la mesura es completaria amb campanyes de sensibilització perquè els agricultors no hi aboquen fem.

Mollà ha contestat a una petició de Ciutadans, que demanava elaborar una auditoria sobre el “tancament massiu” de platges durant l'estiu. Per a evitar que es repetisquen episodis similars, la Generalitat aposta per implantar en el futur iniciatives d'àmbit supramunicipal que permeten “solucions a mitjà termini, no urgents o immediates”.

Així, algunes séquies es desviarien a altres zones humides, com ara les de la marjal de Massamagrell, la del Puig o la de Puçol, amb l'objectiu d'evitar abocaments residuals a séquies que van a la mar. Altres mesures que estudia la Conselleria d'Agricultura són la possibilitat d'establir línies d'ajudes específiques perquè els ajuntaments escometen les obres necessàries, o dur a terme campanyes de sensibilització dirigides a agricultors davant de la “presència identificada de fem” a la mar.

El departament de Mollà també té intenció de demanar a les administracions implicades, tant ajuntaments com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica, que instal·len aforadors que mesuren els cabals de les séquies.

Totes aquestes accions anirien juntament amb el tercer pla de sanejament d'aigua de la Comunitat Valenciana, que inclourà un llistat de les actuacions, i amb l'actualització dels registres dels sistemes d'alleujament d'aigües residuals. La responsable de Desenvolupament Rural ha apuntat que els actuals “són els de l'Epsar (Entitat Pública de Sanejament d'Aigües), però no els municipals”.

També et pot interessar

stats