De gener a juny han mort 951 persones quan intentaven arribar a Espanya en pastera

Són ciutadans d'Algèria, el Camerun, Costa d'Ivori, Gàmbia, Guinea, Etiòpia, Illes Comores, Mali, el Marroc, República Democràtica del Congo, el Senegal, Síria, Sri Lanka i el Sudan

Imatge d'arxiu d'una pastera
Imatge d'arxiu d'una pastera / Efe

Les travessies dels immigrants que intenten arribar a Espanya en pastera s'han cobrat el primer semestre de l'any 951 vides, una cada quatre hores i mitja.

La majoria de les morts s'han produït rumb a Canàries (778) i en l'anomenada ruta algeriana cap a Llevant i les Illes Balears (102). Altres 50 persones han perdut la vida quan intentaven travessar l'estret de Gibraltar i 21 més en travessies per la ruta d'Alborán.

És el balanç que presenta l'informe que publica regularment el col·lectiu Caminando Fronteras, que adverteix que algunes de les rutes, "especialment la canària", estan augmentant "la seua capacitat mortífera", a pesar que les xifres oficials reflectisquen un descens en el nombre d'arribades en pastera.

De l'1 de gener al 30 de juny, l'estadística del Ministeri de l'Interior recull que han arribat a Espanya en pastera, piragües o llanxes pneumàtiques 12.192 persones, un 4,17% menys que el 2022.

D'elles, 4.865 corresponen a l'estret de Gibraltar, la mar d'Alborán i les Balears, un 29,2% més, i 7.213 a la ruta canària, un 18,5% menys.

El col·lectiu de l'activista Helena Maleno, que avisa regularment les autoritats de les eixides de pasteres tant a l'Atlàntic com al Mediterrani, ha comptabilitzat en aquests sis mesos 49 tragèdies en pasteres amb destinació a Espanya.

Són 28 a les Canàries, onze a l'Estret, huit en la ruta algeriana i dues a la mar d'Alborán, en les quals han mort, almenys, 112 dones i 49 xiquets.

El mes més funest va ser el de juny, amb 332 víctimes. El van seguir febrer, amb 237; gener, amb 138, i abril, amb 130. En 14 casos, les embarcacions implicades en les tragèdies van desaparéixer amb tots els seus ocupants.

En aquests sis mesos han mort en pasteres ciutadans de 14 països: Algèria, el Camerun, Costa d'Ivori, Gàmbia, Guinea, Etiòpia, Illes Comores, Mali, el Marroc, la República Democràtica del Congo, el Senegal, Síria, Sri Lanka i el Sudan.

Aquesta ONG afirma que les víctimes mortals de les rutes marítimes a Espanya augmenten a pesar que el flux de pasteres s'ha reduït perquè, a vegades, no es posen els mitjans de cerca necessaris o les operacions de rescat s'activen amb retard.

També et pot interessar

stats