Gandia treballa per a recuperar la séquia del Molí

La séquia estava en un estat de degradació que bloquejava el pas de l'aigua.

VÍDEO | Gandia treballa per a recuperar la séquia del Molí

La séquia del Molí, a l'alqueria del duc de Gandia, està en un procés de recuperació per a tornar al seu estat original. El canal, que buida la marjal de la Safor quan hi ha pluges fortes, estava en un estat de degradació important, i l'aigua no podia córrer per la quantitat de vegetació que l'obstruïa.

La primera actuació per a restaurar-la i traure’n la vegetació ha consistit a llevar les restes de deixalles, eliminar les espècies al·lòctones i el canyar que hi havia, i refer el talús de la séquia.

Ara que l'aigua corre sense cap impediment, els operaris de la Fundació Limne, que dirigeix l'actuació, instal·laran uns biorolls de fibra de coco per a reintroduir les plantes endèmiques. En concret, s’ha introduït vegetació helofítica, que són aquelles plantes que tenen les arrels submergides a l'aigua i la tija a l'aire, com la mansega. La directora gerent de la fundació, Sales Tomàs, assegura que aquesta tècnica de bioenginyeria fluvial s'utilitza per a evitar les erosions dels talussos.

D’altra banda, els tècnics també estan pendents de reintroduir-hi la fauna, especialment la gamba de séquia i el petxinot. Alicia Izquierdo, regidora de Gestió Responsable del Territori, pensa que amb aquestes accions es podrà recuperar l'entrada de les anguiles, que és un senyal d’aigua bona i neta.

Si tot va bé, a la primavera de 2022, el paratge estarà florit i es convertirà en un passeig entre el Grau i Gandia.

També et pot interessar

stats