La Fundació Blasco Ibáñez anirà als tribunals per a reclamar el llegat de l'escriptor i polític

L'entitat creu que el conflicte encara es pot reconduir però només si les institucions valencianes proposen "ofertes reals"

VÍDEO | La Fundació Blasco Ibáñez anirà als tribunals per a reclamar el llegat de l\'escriptor i polític

El Patronat de la Fundació Centre d'Estudis Vicente Blasco Ibáñez ha decidit per unanimitat acudir als tribunals per a reclamar la totalitat del llegat de l'escriptor i polític valencià i, d'aquesta manera, "defendre la unitat" dels fons.

L'organisme també ha donat llum verda a reprendre les gestions per a trobar una nova "institució prestigiosa" on depositar les peces, que actualment es custodia a la casa museu situada a la Malva-rosa de València, cap a Madrid. 

Aquest conflicte esclata després d'haver vençut el conveni subscrit entre l'entitat i l'Ajuntament de València per a l'ús i exhibició de fons de l'autor per al període 2012-2017 i la pròrroga d'un any acordada coincidint amb la celebració en 2018 de l'Any Blasco Ibáñez.

El principal escull per a la signatura d'un nou conveni que assegure la permanència i exposició de tot el llegat de l'escriptor a València es troba en la propietat d'una de les dues parts en què aquest es divideix. De fet, la fundació defén que la part que integra una col·lecció bibliogràfica, cartes, dibuixos, manuscrits i diversa documentació és seua, mentre que l'ajuntament diu que n’és l’amo.

Sobre la segona part del llegat, menys nombrosa i formada per fotografies, cartes personals, contractes amb empreses cinematogràfiques i editorials i diversos objectes, no hi ha litigi, i en el termini de tres mesos ha de tornar a les mans de la fundació.

En aquest context, el patronat de la fundació ha resolt comunicar al consistori que, després de véncer el conveni i la pròrroga, "haurà de procedir a la devolució dels materials del fons museogràfic, bibliogràfic, documental i fotogràfic de conformitat amb la clàusula setena del conveni". Aquesta preveu que "finalitzada i no prorrogada la vigència, s'haurà de restituir i fer lliurament a la fundació de la totalitat dels béns depositats en un termini no superior a 90 dies".

També et pot interessar

stats