La Fundació ANAR atén més de 200 telefonades per violència durant el confinament
De cada cinc casos que ha tractat la Fundació ANAR durant la quarantena, dos ho han sigut per situació de violència. Aquesta organització d’ajuda a xiquets i adolescents en risc ha atés les últimes dues setmanes 475 peticions d’ajuda procedents de tot Espanya a través de les línies de xat o del correu electrònic, de les quals un 3,7% són denúncies d’agressions sexuals a casa.
“Són situacions de violència molt greus que en aquests moments de confinament tenen lloc al domicili”, alerta Diana Díaz, directora del telèfon ANAR. Díaz ha explicat als micròfons d’À Punt que el 14,6% de les denúncies són per violència física en el si familiar i un 10,2% maltractaments psicològics. “En els casos d’abusos sexuals, alguns conviuen amb l’agressor i no poden escapar”, ha apuntat. També han abordat aquests dies problemes psicològics derivats d’aquesta situació de tancament, ansietat, por o inclús intents de suïcidi.
Díaz ha detallat els passos que segueix l’organització sense ànim de lucre a l’hora de rebre una petició d’ajuda: la primera fase és l’orientació psicològica experta, seguida de la derivació a professionals i recursos del seu entorn. En cas de tractar-se d’una situació d’alt risc, els professionals d’ANAR deriven la intervenció a les forces de seguretat o al telèfon d’emergències 112.
La directora de la fundació ha emfatitzat la importància de difondre informació sobre quina és la manera més adequada de conviure amb els fills i filles, i fins i tot a l’establiment de normes i límits dins de casa durant aquests dies. “És molt important tindre unes rutines molt clares. És un bon moment per a la convivència però és fonamental ser un model de referència per als menors i establir calendaris”, ha dit. A més, Díaz ha destacat els perills que poden derivar de fer un ús incorrecte de les noves tecnologies ja que, segons ha apuntat, “la tecnologia no es pot convertir en la nova cuidadora”, i la necessitat de supervisió per part dels adults.