El fred s’intensifica a partir de dijous, però l'aire serà més sec

La neu continua arribant, encara que de manera anecdòtica, al sud del golf de València

Enfarinades 25 de gener
25 de gener 2023 - 12:00

El fred excepcional que hem viscut els darrers dies a la Comunitat Valenciana no se'n va, almenys, fins a final d’aquesta setmana. Tot i que la nuvolositat que arriba del Mediterrani farà que les temperatures pugen lleugerament durant la jornada de dimecres, un front fred procedent del nord farà abaixar de nou els termòmetres, unes temperatures gèlides que es mantindran fins dissabte. 

Previsió tèrmica dimecres
Previsió tèrmica dimecres / L'Oratge À Punt

Hui el sud del golf de València encara ha despertat amb temperatures molt baixes, entre els 0 i els 3 graus, i  algunes precipitacions, fins i tot en forma de neu per damunt dels 600 o 650 metres. Les precipitacions podrien repetir-se, especialment a la Marina Alta, però de forma anecdòtica. 

Previsió dimecres matí i vesprada
Previsió dimecres matí i vesprada / L'oratge À Punt

Un fluix humit procedent de llevant influirà durant la jornada de dimecres en una lleugera pujada de les temperatures mínimes i màximes. La situació marítima es complicarà en les properes hores, amb onatge que podria variar entre els 3 i 4 metres. 

Les lleugeres enfarinades que van tenyir de blanc l'interior nord durant la jornada de dimarts, sumat al descens tèrmic durant la nit que ha deixat valors de fins a 6 graus negatius en alguns punts, ha provocat la formació de gel. El Consorci Provincial de Bomberes i Bombers de Castelló ha mobilitzat dues màquines llevaneus a Castellfort i Herbers per a llevar plaques que hi dificultaven la mobilitat.

Fred més intens a partir de dijous

La moderació en el fred d’aquesta jornada podria fer pensar que la situació de fred excepcional es desinfla, però serà més aïna al contrari. Dijous serà protagonista una nova massa d’aire fred procedent del nord que portarà, això sí, menys humitat, però intensificarà el fred. Les temperatures es mantindran molt baixes també divendres i dissabte. 

Previsió de l'oratge dels propers dies
Previsió de l'oratge dels propers dies / L'Oratge À Punt

Les precipitacions seran cada vegada menys improbables, i només podria haver-hi nevades en punts de l’interior de Castelló. En aquestes comarques, el vent de mestral pot influir en l’aparició d’alguna araboga.  

Un gener anòmal i d’extrems

Enfarinada al port de Benifallim
Enfarinada al port de Benifallim / Xim Canet

Des del maig passat fins a mitjan gener, la Comunitat Valenciana ha patit unes temperatures molt elevades per als valors habituals. Pràcticament, un 85% dels dies dels deu mesos passats el termòmetre ha marcat valors anòmalament elevats respecte als valors històrics. Una situació que ha variat de manera molt acusada durant la darrera setmana, en què ha virat de manera brusca cap a una anomalia tèrmica negativa. El mes de gener s’ha caracteritzat pel que es coneix com a dipol, i s’ha dividit entre temperatures molt altes per a l’època en la primera quinzena i molt baixes durant la segona. 

També et pot interessar

stats