Francisco Tarazona (geriatre): "Hi ha tractaments que han demostrat una recuperació completa de la Covid"
Explica que les vitamines del grup B, la vitamina D i els àcids grassos Omega 3 han donat alguns resultats en el tractament de les seqüèles però els medicaments encara estan en investigació
El geriatre i vocal de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, Francisco Tarazona, ha remarcat aquest matí en Les notícies del matí que les seqüeles de les persones majors que han passat la Covid no duren més de tres setmanes i són fonamentalment dolors articulars, símptomes digestius o problemes d'orientació, de l'anomenat long covid o covid de llarga durada. Aquesta última afecta sobretot dones més joves, de 40 a 43 anys de mitjana, i la simptomatologia, que en cap moment desapareix, pot durar més setmanes.
El geriatre ha admés que la ciència està en fase inicial en la recerca de tractaments dels símptomes posteriors a la Covid. "De moment, no hi ha evidència clara, però alguns més que altres han demostrat una milloria discreta i en alguns casos una recuperació completa. Parlem fonamentalment de les vitamines del grup B, de la vitamina D i els àcids grassos Omega 3. I els tractaments farmacològics estan tots en el camp de l'experimentació". "És una malaltia molt recent. Per al temps que el virus està entre nosaltres, és la primera volta en la història en què la humanitat ha pogut respondre tan ràpidament", ha valorat. Tarazona considera que tot i que encara hi ha molt per conéixer, durant els pròxims mesos es donaran avanços.
La Societat Espanyola de Geriatria recomana tractar els majors amb vitamina D perque cada vegada l'exposició solar és menor i els nivells en la població baixen. Aquesta vitamina és molt important en els majors perquè ajuda la salut òssia i també té un paper important en la funció cognitiva i redueix el risc de malalties infeccioses. El metge ha remacat que tot i que no hi ha evidència clara d'eficàcia en cas de Covid, es pensa que és beneficiós.
Tarazona ha esmentat que hi ha tres teories sobre les seqüeles. Una que parla de la latència del virus, que indica que el virus s'acantona a l'estómac o al nas. Una segona teoria manté que el cos genera una resposta inflamatòria exagerada que pot produir els símptomes. I la tercera apunta que els anticossos que generem contra el virus pateixen xicotetes alteracions que actuen contra algunes estructures del nostre sistema immune. Les tres teories estan en fase de investigació i no estan confirmades.
Tarazona ha recordat que alguns símptomes poden confondre's amb altres malalties, com ara els dolors musculars en els majors, o els trastorns de l'estat d'ànim, com ara la depressió. "Si els símptomes es mantenen en el temps, cal consultar amb un professional", ha deixat clar.
El geriatre també ha apostat per tornar a la normalitat en el cas dels majors, tornar a una activitat física i d'estimulació cognitiva setmanal –de dos o tres sessions de vora 45 minuts– com a manera d'evitar el risc de patir demència.