Francisco Mora, rector de la UPV: "Necessitem una nova llei d'universitats"

27 min.

El rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), Francisco Mora, ha demanat canvis en la legislació actual que regula les universitats per a afavorir la flexibilització en els canvis dels plans d'estudis, reduir la burocràcia i equilibrar els preus entre les diferents comunitats autònomes. "Necessitem una nova llei d'universitats. La societat ha canviat i aquestes institucions acadèmiques estan limitades. Tenim un vestit que ja no ens val", ha assenyalat en declaracions a À Punt Notícies Matí . El rector de la UPV ha anunciat que aquesta serà una de les principals demandes que es traslladaran al Congrés en la reunió que rectors i diputats mantindran aquest pròxim 26 de setembre.

Una reforma, que segons ha apuntat Francisco Mora, ha de ser completa i que ha d’abordar també l'àmbit de la investigació. En aquest sentit, el rector de la UPV ha incidit en la necessitat de corregir els desequilibris i dificultats que troben les dones investigadores que decideixen ser mares. "El món de la investigació és molt competitiu i és cert que les dones tenen més dificultats. Ho he conegut de prop", ha confessat Mora, que ha afegit que "s'ha d'incrementar el nombre de places, en la nova llei s'haurien d'incloure diverses propostes al respecte", ha assenyalat.

El rector de la Universitat Politècnica de València ha fet balanç dels 50 anys d'història de la institució, un temps que segons ell ha servit per a col·locar aquesta universitat entre les millors del món en determinats àmbits, i en què s'ha tingut un "innegable" impacte en la societat valenciana. Així mateix, Francisco Mora ha assegurat que "les universitats públiques valencianes ho estem fent prou bé", i ha indicat que aquestes institucions a la Comunitat Valenciana compten amb uns mecanismes de garantia que impedeixen que passe el mateix que ha passat a la Universitat Rey Juan Carlos, i ha afegit que allò que ha succeït en aquesta institució "ha sigut una singularitat".

De la mateixa manera, el rector de la UPV ha posat en valor la sensibilitat de la Generalitat per baixar les taxes universitàries i ha assegurat que aquest ha de ser el camí. "Des de les universitats, i des de la societat en general, allò que podem fer és evitar que pugen més, per evitar així les desigualtats i que tot el món puga accedir a una carrera universitària". A més, Francisco Mora ha indicat que el futur en l'àmbit del coneixement passa per una formació que dure tota la vida. "Anar a la universitat anirà dels 17 als 70 anys. Un jove de hui en dia ha de ser més líder, emprenedor, ha d'entendre el món en què viu i tindre certa internacionalització. Una oferta en què la UPV està a l'avantguarda", ha afegit el rector.

stats