França extradirà a Espanya l’exdirigent d'ETA Soledad Iparragirre

Ho fa perquè puga ser jutjada per l'assassinat del comandant de l'Exèrcit Luciano Cortizo.

Imatge d'arxiu de Soledad Iparragirre i la seua parella, Mikel Albisu
Imatge d'arxiu de Soledad Iparragirre i la seua parella, Mikel Albisu / Europa Press

França extradirà a Espanya la històrica dirigent d'ETA Soledad Iparragirre, àlies Anboto, perquè puga ser jutjada per l'assassinat del comandant de l'Exèrcit Luciano Cortizo al desembre de 1995 a Lleó.

Segons avança el diari El País, el lliurament es produirà en les pròximes setmanes. L’Audiència Nacional el va sol·licitar fa quatre anys en virtut de la revisió que periòdicament fa la Policia dels atemptats d'ETA sense resoldre.

La Guàrdia Civil va trobar una "comunicació orgànica" d’Anboto al també etarra Sergio Polo datada entre el 10 de novembre i el 22 de desembre de 1995 en un pis llogat per aquest últim a Pasaia (Guipúscoa) en què li donava l'orde d'atemptar contra Cortizo. En l'atemptat va resultar ferida la filla del militar que llavors tenia 18 anys.

Iparragirre i la seua parella, un dels últims caps de la banda terrorista, Mikel Albisu, Mikel Antza, van ser detinguts a França a l'octubre de 2004 i condemnats a vint anys de presó. Ell va ser entregat a Espanya el gener passat i va quedar en llibertat perquè no tenia causes pendents a Espanya. 

Anboto, juntament amb Josu Urrutikoetxea, Josu Tenera, va llegir el comunicat en l'organització terrorista va anunciar la "dissolució" definitiva.

També et pot interessar

stats