França condemna amb 2,7 milions una farmacèutica per vendre un medicament que causà més de 500 morts

Servier comercialitzà el fàrmac Mediator entre 1976 i 2009, i el van prendre cinc milions de persones.

Una imatge del medicament. / Capital
Una imatge del medicament. / Capital

La justícia francesa ha condemnat aquest dilluns Servier, el segon grup farmacèutic del país, per un medicament inicialment concebut per al tractament de la diabetis, el Mediator, però que molts metges receptaven com a aprimador i al qual es considera responsable de centenars de morts. El Tribunal Correccional de París considera Servier culpable dels delictes d'"homicidi involuntari" i "engany agreujat", i li ha imposat una multa de 2,7 milions d'euros.

El medicament es va comercialitzar a França entre 1976 i 2009, període en el qual el van pendre uns cinc milions de persones. Els jutges consideren que el laboratori no va tindre en compte deliberadament els riscos que sabia que tenia l'ús d'aquest medicament. Mediator també es va utilitzar en altres països, com Espanya o Itàlia, on va deixar d'administrar-se en 2003 i 2004, respectivament. La veu d'alarma la va donar en 2007 una pneumòloga de l'hospital universitari de Brest, Irène Franchon.

El juí es va celebrar entre setembre de 2019 i juliol de 2020 i en el banc dels acusats va seure la mà dreta del fundador de la farmacèutica, Jean-Philippe Seta, que va ser condemnat a quatre anys de presó, exempts de compliment, i només haurà de ser empresonat en cas de reincidència. L'Agència de Seguretat del Medicament de França també va ser condemnada per homicidi involuntari, per haver fallat en la seua missió d'alertar i regular el sector. Haurà de pagar 303.000 euros. A l'agència se li atribueix el fet d'haver ignorat algunes evidències en saber que el medicament causava valvulopaties i hipertensió arterial pulmonar, entre altres efectes secundaris en alguns pacients. De fet, un any després que el medicament es retirara, l'agència va estimar que Mediator havia causat més de 500 morts.

A banda d'aquest procés penal, hi ha en marxa diverses reclamacions per la via civil que reclamen indemnitzacions que arriben als mil milions d'euros.

També et pot interessar

stats