El fort vent deixa tres persones ferides a la Safor i nombroses incidències

Els ports de Gandia està tancat al trànsit marítim, i un avió provinent de Budapest ha tingut problemes per a aterrar.

Efectes del vent a la ciutat de València

Tres persones han resultat ferides a la comarca de la Safor per incidències causades pel fort vent que assota la Comunitat Valenciana. Es tracta de dues dones a Gandia, que han sigut colpejades per una planxa metàl·lica de la tanca del solar de l'antic hospital de Gandia, i un home al qual li ha caigut al cap la porta d'una nau en el polígon el Brosquil, d'Oliva.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat l’avís taronja per fort vent en previsió de ràfegues per damunt dels 100 km/h a tota la Comunitat Valenciana i que ja han superat els 109 km/h a l'aeroport de València. Es tracta del registre més alt a l'aeròdrom des de gener de 2010 i el més fort en un més de març des de 1983.

Els avisos estan activats des de la passada mitjanit fins a les 20 hores d'aquest dilluns. A partir d'aquesta hora i fins a la mitjanit, es mantindrà el nivell groc, amb previsió de ratxes de 80 km/h a l’interior sud de Castelló.

El fort vent ha obligat a suspendre la segona mascletà de les Falles 2020. El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel, havia avançat en Les notícies del matí, que estava sobre la taula la possibilitat de cancel·lar-la. “Al llarg del matí s'analitzaran les dades de l'Aemet i altres institucions per a calibrar la conveniència o no de disparar la mascletà”, ha dit.

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), a banda de la màxima de Manises (109 km/h), en les últimes hores el vent ha bufat a 100 km/h a Llíria (Camp de Túria) i Atzeneta (Alt Maestrat). Frega aquests registres (98 km/h) a Morella i Vilafranca (els Ports). També hi ha hagut ràfegues de 91 km/h a l'aeroport de Castelló, de 85 a Montanejos (Alt Millars), de 82 km/h a Utiel i a Xàtiva (Costera); i de prop de 80 km/h a Sogorb (Alt Palància), Buñol (Foia de Bunyol) i Torreblanca (Plana Alta). El vent ha bufat a 73 km/h a la ciutat de València i a 71 km/h a Castelló.

Suspés el trànsit marítim Gandia i Sagunt

El vent també ha provocat una notable alteració marítima, motiu pel qual s'ha activat l'avís groc al litoral de Castelló per ones de fins a tres metres. Com a conseqüència, l'Autoritat Portuària de València (APV) ha suspés el trànsit marítim als ports de Sagunt i Gandia. El port de València també ha estat tancat al trànsit marítim durant huit hores, però ha reobert cap a les quatre de la vesprada. Dues hores després ha reobert el de Sagunt.

L'Ajuntament de València també ha ordenat el tancament dels cementeris a les visites, encara que manté els serveis funeraris. També ha tancat tots els parcs i jardins amb gàbia i ha emés un comunicat en què recomana evitar les zones arbrades.

D'altra banda, l'Ajuntament d'Alacant i el d'Elx han anunciat la suspensió de totes les activitats a l'aire lliure i l'accés als parcs i als jardins. També estan tancats al públic tots els parcs i jardins de la ciutat de València. Es recomana evitar les zones arbrades.

Aterratge complicat a Castelló

El vent també ha complicat l'aterratge a l'aeroport de Castelló d'un avió de Wizzair provinent de Budapest, el primer després de recuperar-se la connexió entre Hongria i la capital de la Plana. El pilot ha hagut de remuntar el vol després d'un primer intent obligat per les fortes ràfegues, però finalment ha pogut completar la maniobra a la segona. Està previst que 40 persones agarren aquest dilluns el vol de tornada Castelló-Budapest.

Incidències a Renfe

Les fortes ràfegues de vent han generat incidències en la línia C-6 de Renfe. Una tanca de publicitat ha caigut en el tram entre Moncofa i Nules i ha afectat dos trens de llarga distància, ja que només hi ha una via habilitada. A més, dos trens de mitjana distància han patit retards de quinze minuts i la xarxa de rodalia, la més perjudicada, està registrant retards de quinze minuts en tots els combois. A més, s'han suspés sis trens. Vora les 11 del matí Renfe ha informat a través de Twitter que ja s'havia solucionat la incidència.

Més tard, una segona tanca publicitària ha bolcat en altre tram de la mateixa línia, a l'entrada de València, que ha quedat inutilitzat. Renfe ha informat que ha habilitat autobusos per a fer el trajecte Puçol-València per carretera: un fa el recorregut directe mentre que altre para en totes les estacions.

Més de 3.000 alumnes sense classe

Vora 3.200 alumnes de la Comunitat Valenciana s'han quedat sense classe en decretar diversos ajuntaments el tancament dels centres educatius a causa de l'alerta per vent, que bufa amb fortes ratxes.

En total, la mesura ha afectat 3.170 alumnes, 2.900 de la província d'Alacant i 270 de la de València, segons les dades facilitades per la Conselleria d'Educació.

Més de 500 telefonades a Emergències

Des que ha començat aquest episodi, el Emergències ha rebut més de 500 telefonades i ha gestionat 350 incidències relacionades amb elles. Bombers del Consorci Provincial de Castelló han realitzat fins a les 10:00 hores un total de 17 serveis relacionats amb el vent, com ara la retirada d'arbres caiguts (dos a Benicàssim, dos a la Vall d'Uixó i un a Onda) i xicotets incendis de vegetació a Almenara, Betxí, l'Alcora i Cabanes.

El 112 ha decretat la preemergència per vent i risc extrem d'incendis. Per tant, està prohibit fer qualsevol crema agrícola. De moment, les ràfegues més fortes s'han registrat al terme de Buñol, a l'Alto Gordo: més de 140 quilòmetres per hora.

També et pot interessar

stats