El foc no dona treva: nous incendis a Castella i Lleó i el de Tenerife avança sense control

La majoria dels focus de la Península van extingint-se després de devastar vora 100.000 hectàrees en el pitjor estiu dels últims anys

Veïnat de Los Realejos, a Tenerife, contempla des de lluny les flames
Veïnat de Los Realejos, a Tenerife, contempla des de lluny les flames / Ramón de la Rocha (Efe)

La persistent onada de calor que afecta aquests dies la península Ibèrica no ajuda a fer les tasques d'extinció amb què s'intenta sufocar les flames que han pres bona part d'Espanya en multitud d'incendis i que estan convertint l'estiu en un dels pitjors dels últims anys. La majoria dels registrats aquests dies van apagant-se a poc a poc després d'haver cremat vora 100.000 hectàrees de terreny.

Un dels focus de preocupació continua estant a Castella i Lleó, on la Junta de Govern ha denunciat el possible origen humà, de "manera intencional o imprudent" dels tres nous incendis registrats aquest diumenge a Vegalatrave (Zamora), Quintanilla del Coco (Burgos) i Sant Joan de la Nava (Àvila). El president autonòmic, Alfonso Fernández Mañueco, ha demanat al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que es redoblen els esforços per a previndre els focs i que s'arribe fins al final amb els qui els provoquen.

L'incendi de la província de Burgos s'ha declarat a Quintanilla del Coco, prop del Sabinar del Arlanzón i del congost de la Yecla, en una zona de gran valor ecològic, paisatgístic i turístic. Això ha obligat a evacuar el veïnat de cinc pobles, vora mig miler de persones, i també els monjos del monestir benedictí de Santo Domingo de Silos. Les flames avancen sense control i amenacen més poblacions, entre d'altres Mecerreyes, Covarrubias i Puentedura, que estan practicant tallafocs com a mesura preventiva. El fum és visible des d'una àmplia zona de la comunitat de La Rioja.

A Vegalatrave s'ha registrat un nou incendi, una zona molt propera al municipi de Losacio, on fa una setmana es va originar el foc més destructiu de la temporada, que ha devastat 31.500 hectàrees. Això, segons els últims recomptes provisionals, perquè continua actiu. El més recent ha obligat a eixir de casa els residents de sis municipis: Losacio, Marquiz de Alba, Losilla, San Pedro de las Cuevas, Perilla de Castro i Olmillos de Castro. També s'han hagut de mobilitzar membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

Zona forestal cremada a Los Realejos, Tenerife
Zona forestal cremada a Los Realejos, Tenerife / Ramón de la Rocha (Efe)

Preocupa el foc de Tenerife per la calor

A les Canàries, el foc ha donat una xicoteta treva a Tenerife, en l'incendi forestal que a Los Realejos —a la part nord de l'illa— ha devorat vora 2.700 hectàrees prop de la zona boscosa de la corona del Teide. Va començar dijous i continua actiu, tot i que ara està en una fase d'"una certa contenció". El president de Canàries, Ángel Víctor Torres, ha informat que el perímetre fa 27 quilòmetres i que el vent s'ha convertit en el millor aliat dels treballs d'extinció. Preocupa, però, la meteorologia adversa que s'espera fins al dimarts, amb altes temperatures i una baixa humitat. Preventivament, hi ha 600 persones evacuades de casa.

El conseller de Seguretat, Julio Pérez, ha explicat que al front que afecta Icod de los Vinos s'ha aconseguit "ancorar" el foc, mentre que en el que s'encamina al parc nacional del Teide es poden combatre les flames que no troben material combustible. El punt que més preocupa és el que es troba al vessant de Tigaiga, a Los Realejos, i sobre el qual s'ha pogut actuar aquest diumenge per a evitar que avance. Tot i això, segons ha dit el cap tècnic de l'extinció, encara hi ha focus calents en la zona que es podien reactivar.

D'altra banda, a Catalunya, els Mossos d'Esquadra han detingut un home per provocar diumenge de vesprada tres incendis a Corbera d'Ebre i Móra d'Ebre.

També et pot interessar

stats