La Fiscalia urgeix a fer una reunió entre el Consell i les residències per a establir protocols

El ministeri públic manté obertes 17 investigacions civils en centres de majors, una menys que ara fa una setmana.

La residència Domus Vi d'Alcoi
La residència Domus Vi d'Alcoi / À Punt NTC

La Fiscalia de València ha urgit a fer una reunió entre les conselleries d'Igualtat i de Sanitat i els directors de les residències de la Comunitat Valenciana, tant públiques com privades, per a elaborar protocols efectius amb què fer front a un possible rebrot per coronavirus i amb l'objectiu de "salvar vides". La coordinadora de la secció civil de València, Ana Lanuza, creu que és el moment d'asseure's i establir decrets o ordes "perquè tot funcione tan bé com siga possible en cas que hi haja una segona onada de la Covid-19".

Per aquest motiu, ha demanat una trobada entre el Consell i els directors de les residències, perquè aquests últims són els que millor coneixen les necessitats dels centres. "Cal coordinar-se i elaborar algun tipus de manual després d'aprendre de tot el que ha passat", ha reclamat. Així mateix, ha recordat que moltes residències valencianes no han comptat quasi pràcticament amb cap tipus d'ajuda de la Generalitat, ni de material ni de mitjans personals, i ha avisat que això s'ha de revisar.

Investigacions civils en 17 residències

Així mateix, Lanuza ha afirmat que aquesta setmana es mantenen obertes 17 diligències preprocessals civils en centres de majors valencians, una menys que la setmana anterior. No obstant això, ha assegurat que la situació és bastant bona i que en els pròxims dies es preveu que s'arxive una investigació més a la província de València.

Segons les últimes dades aportades per la Conselleria de Sanitat, hi ha algun cas positiu en 42 centres de majors de la Comunitat Valenciana: set a la província de Castelló, huit a la d'Alacant i 27 a la de València. A més, en les últimes 24 hores hi ha hagut un nou cas positiu entre residents, un mort i un nou contagi entre els treballadors. Un total de 28 residències estan sota vigilància activa de control sanitari: huit a la província de Castelló, set a la d'Alacant i 13 a la de València.

Els familiars de les persones residents del centre DomusVi d'Alcoi, una de les residències més colpejades pel coronavirus a la Comunitat Valenciana, ja s’han constituït formalment com a associació per a garantir-se la capacitat de fer reclamacions legals i judicials. En aquest centre, durant la pandèmia han perdut la vida 73 majors dels 139 residents, i és el geriàtric amb més víctimes mortals. A més, 41 treballadors s’han contagiat de Covid-19.

També et pot interessar

stats