Directes
Ara en la televisió
TRES DE CASA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

La Fiscalia no s'oposa al toc de queda per municipis i la limitació de les reunions socials a deu persones

Ambdues restriccions estan pendents de l'aval del TSJ, entre dilluns i dimarts, perquè afecten drets fonamentals de la ciutadania

Primer cap de setmana sense toc de queda a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de juliol 2021 - 11:50 Actualitzat: 12 de juliol 2021 - 15:29

La Fiscalia Superior de la Comunitat Valenciana no s'oposa a les restriccions sanitàries que ha demanat la Generalitat per a controlar la pandèmia i que estan pendents del vistiplau del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). Són dues: l'aplicació del toc de queda en els municipis amb les incidències acumulades de coronavirus més elevades i una alta positivitat, uns quaranta, i limitar a un màxim de deu persones en les reunions socials, tant en àmbit públic com privat, en tot el territori. 

El ministeri públic ja ha lliurat l'informe al tribunal i és un dels documents que tindran en compte els magistrats per a emetre el dictamen final. El Consell va sol·licitar divendres passat aval jurídic per a ambdues mesures davant l'empitjorament recent de la situació epidemiològica, les úniques del paquet de restriccions aprovades en l'última reunió de la comissió interdepartamental que han de ser ratificades per l'alt tribunal. El vistiplau del TSJ és necessari perquè ambdues restringeixen drets fonamentals de la ciutadania arreplegats en la Constitució i, amb el final de l'estat d'alarma, han quedat sense empara legal. El veredicte s'espera com a tard per a dimarts.

Segons les dades de què disposa el govern valencià, són vora una quarantena els municipis valencians on es reimplantaria el toc de queda, que limitarà la mobiliat de la població entre la una i les sis de la matinada, tenint en compte la situació de risc extrem per elevada incidència acumulada per cada 100.000 habitants i també un gran percentatge de positivitat en les proves de diagnòstic.

En una entrevista en la cadena SER el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha explicat que l'objectiu de les restriccions és generar una "atmosfera favorable" per a frenar la reactivació de la pandèmia en el territori. Els espais nocturns, ha insistit, són ara per ara on es produeixen els contagis, que estan afectant més els joves, un col·lectiu encara no vacunat contra el coronavirus.

Puig ha afirmat que el govern valencià espera entre aquest dilluns i dimarts el dictamen del TSJ, que també assenyalarà el calendari d'aplicació de les mesures. La Generaliat ha demanat que, com a mínim, es mantinguen dues setmanes, fins al 25 de juliol, igual que la resta de restriccions ja en vigor des del cap de setmana i que contemplen una reducció d'aforaments i horaris en l'oci i l'hoteleria.

Fins ara el tribunal de justícia ha avalat les mesures adoptades pel Consell, ha recordat Ximo Puig. En qualsevol cas, ha dit, respectaran la decisió que prenga. Si la justícia ho avala, la Comunitat Valenciana seria la primera autonomia espanyola a reintroduir el toc de queda nocturn i limitacions en les reunions socials des de l'alçament de l'estat d'alarma. L'esclat de contagis de la cinquena onada, impulsada sobretot per les noves variants, ha portat diverses comunitats a plantejar-se tornar a adoptar aquestes restriccions per a intentar frenar la propagació del coronavirus. Les Illes Canàries i Castella i Lleó també esperen l'autorització dels seus respectius tribunals superiors de justícia per a restringir la mobilitat a la nit, mentre que altres com ara Catalunya (que ja ha tancat l'oci nocturn), ho estan estudiant.