La Fiscalia investiga un professor per presumpta agressió sexual a alumnes d'un institut de l'Horta

Insatisfeta amb la reacció del centre, la mare d'una de les joves ha posat una denúncia, en què adverteix de palmadetes al cul, besos no consentits i comentaris inapropiats, entre altres conductes

La redactora d'À Punt Pilar de la Fuente entrevista la mare denunciant

La Fiscalia Provincial de València ha obert diligències per presumpta agressió sexual contra un professor d'educació secundària d'un centre concertat de l'Horta Nord. Investiga els possibles comportaments inapropiats que ha denunciat la mare d'una estudiant de quart d'ESO, disconforme amb la resposta de l'institut a les queixes a la direcció d'un grup d'alumnes de quinze i setze anys. El ministeri públic vol aclarir si els fets són constitutius de delicte, d'acord l'article 181.1 del Codi Penal, que contempla penes d'un màxim d'entre dos i sis anys de presó.

"L'anaven defugint [...]. Els olora el monyo, el coll, els dona besets, els toca el cul... A la meua la treia al mig, li pegava la volteta i feia comentaris com 't'has aprimat', 'estàs molt guapa, 'esta roba no et queda bé o esta sí', davant de tota la classe. Això la posava negra. Cap xiqueta té per què aguantar estes situacions", ha explicat a À Punt la mare denunciant.

Al febrer, tres de les alumnes decidiren fer el pas d'informar els orientadors i la direcció del centre, després que una professora de pràctiques les indicara que el comportament del docent "no era tolerable" i les "obrira els ulls". Dos mesos després, veient que el problema continuava, les xiques van informar les famílies. Van reunir-se en diverses ocasions amb la direcció però, insatisfetes amb el resultat, van portar el tema a la Inspecció Educativa. Finalment, una d'elles va decidir-se a denunciar els fets a la Fiscalia.

La mare denunciant retrau al centre que sempre ha anat "a rebuf del que li demanaven fer, quan té l'obligació de posar qualsevol fet susceptible de delicte en coneixement de les autoritats". En la documentació que acompanya la denúncia, a què ha tingut accés À Punt, es comprova com inicialment el centre aborda el cas com un assumpte intern, apel·lant a un protocol que després reconeix que no existeix.

Els olora el monyo, el coll, els dona besets, els toca el cul… Cap xiqueta té per què aguantar estes situacions

"Al centre intentaren llevar-li importància, com tractant de tapar el tema. Em va semblar fatal. Vaig adonar-me que era una cosa que coneixien perquè ningú la va discutir; tots donaven per fet que el que diuen les xiquetes ha passat". "És una situació normalitzada que tot el món consentia", ens explica.

Expulsat del centre

En un primer moment el professor, de Valencià i Castellà, va continuar fent classes. La direcció va dir a les alumnes que el tindria sota vigilància. Després de la intervenció de les famílies, va apartar-lo temporalment comunicant-los que "quan estiguera rehabilitat tornaria". En un comunicat recent al conjunt de les famílies, el centre informa que ha decidit "expulsar-lo per sempre".

L'alerta de les estudiants ha fet aflorar altres presumptes casos en cursos anteriors, fins i tot amb una persona adulta, segons la mare denunciant, que diu que al docent el perseguia la mala fama. "Quan van arribar a l'ESO, antigues alumnes van dir a les noves, 'a espai amb este, que és un palpador'", explica.

Al centre intentaren llevar-li importància. Era una cosa que coneixien perquè ningú la va discutir. Era una situació normalitzada que tot el món consentia

"El meu objectiu és que no tinga xiquetes a l'abast, la qualificació dels fets no em preocupa. El que vull és que no decidisquen els col·legues de faena, que són companys i amics, perquè no és objectiu [...]. Estes coses passen més sovint del que sembla i si no es denuncien, no paren…", ens indica amb relació a la motivació de la denúncia. 

"Ho ha fet perquè pot; perquè li agrada i pot. En una relació mestre-alumne, el professor té el poder i qui el té no ha de posar en situacions d'este tipus a qui està sota la seua responsabilitat", raona la denunciant. "Les xiquetes tenen dret a estar en un lloc segur com l'escola amb tranquil·litat, que ningú les moleste ni envaïsca el seu espai", ha subratllat en l'entrevista.

Educació: "S'ha actuat de manera urgent"

La conselleria d'Educació indica que va tindre coneixement de la situació el 12 d'abril, quan el centre va informar la inspecció, la qual cosa va motivar una reunió immediata amb totes les parts. En ella es va informar les famílies que les mesures cautelars sobre el professor corresponien a l'institut, pel fet de tractar-se d'un centre concertat.

Educació assegura que la inspecció ha aplicat "de manera urgent i només tindre coneixement dels fets les actuacions necessàries per a resoldre la situació", entre les quals assenyala la comunicació de la incidència al Pla de Prevenció de la Violència i de Promoció de la Convivència (PREVI) i l'activació del Protocol davant conductes greument perjudicials. Des del departament de José Antonio Rovira s'assegura que es va instar el centre a traslladar la situació a la Fiscalia "en el cas que hi haguera denúncia formal dels fets ocorreguts i a partir de les investigacions realitzades al si del centre respecte a les actuacions del professor".

À Punt NTC ha contactat amb el centre per a conéixer la seua versió dels fets. Des de la direcció s'ha indicat que "per ara" renuncien a fer "cap manifestació pública, sense perjudici que es realitze en el moment que s'entenga oportú."

També et pot interessar

stats