La Fiscalia investiga l'extracció il·legal de 6,6 hm³ d'aigua en la marjal de Pego-Oliva

En la resolució el Ministeri Públic estima el mal sobre el domini públic hidràulic en 11,8 milions d'euros

El riu Bullent, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha acordat l'obertura d'una investigació penal per delictes contra els recursos naturals i la hisenda pública que s'haurien pogut cometre a través de l'extracció, suposadament il·lícita, de 6,6 hm³ d'aigua del riu Bullent, a la marjal de Pego-Oliva.

En la resolució, el Ministeri Públic acorda remetre les actuacions al fiscal de la sala de Medi Ambient i Urbanisme, per a l'inici d'investigació penal. Estima el mal sobre el domini públic hidràulic en 11,8 milions d'euros.

En un altre escrit anterior, del dimarts 23 de gener, la Fiscalia va acordar arxivar les diligències obertes arran de la denúncia formulada per Acció Ecologista en l'àmbit contenciós administratiu, per a tramitar-la ara en la jurisdicció penal, ja que "les diligències practicades posen de manifest suposats delictes contra els recursos naturals i el medi ambient".

Aguas del Bullent actua com a representant de l'Ajuntament d'Oliva

Segons consta en el referit escrit d'arxiu (de la via contenciosa per a obrir la penal) la concessió administrativa per a l'extracció d'aigua la té atorgada l'Ajuntament d'Oliva com a administració pública local, encara que l'empresa Aguas del Bullent actua com la seua representant acreditada.

Aquesta empresa s'identifica i publicita com "la titular de la concessió administrativa de la instal·lació, conducció i distribució d'aigua potable en els seus diferents usos", encara que la Fiscalia exposa que, després de les diligències practicades, "no ostenta cap titularitat de cap aprofitament regularitzat, sinó que consta com a representant de l'Ajuntament d'Oliva davant la Confederació Hidrogràfica".

Aguas del Bullent pertany al grup empresarial CHG, dedicat majoritàriament al sector serveis i a la promoció d'habitatges, i gestiona el complex Oliva Nova Golf Resort.

Cabals superiors al volum màxim anual de 440.000 m³

El consistori d'Oliva va atorgar a Aguas del Bullent el juny de 2008 una connexió a aquesta xarxa amb un volum màxim anual de 440.000 m³. No obstant això, en la documentació de la Fiscalia s'inclou un quadre en el qual l'empresa informa sobre els cabals extrets entre el 2012 i 2021 i admet xifres anuals que oscil·len entre els 977.820 i els 1.278.940 m³ anuals.

A més, les perquisicions de la Fiscalia han permés esbrinar que els punts de captació "reals no s'indiquen en les coordinades indicades en la concessió, sinó en uns altres a menys de 500 metres de la font de les Aigües, malgrat la prohibició expressa".

En conseqüència, el Ministeri Públic estima que el valor del mal ocasionat al domini públic hidràulic per l'"extracció il·legal d'aigua" ascendeix a un total d'11,8 milions d'euros.

A més, s'exposen múltiples "efectes adversos" sobre el parc natural de la Marjal de Pego-Oliva, tant en l'àmbit ecològic i químic de les masses d'aigua com a sobre la conservació de determinats hàbitats o espècies, motiu pel qual s'obri la via penal per a la investigació de possibles delictes ecològics i contra la hisenda pública.

També et pot interessar

stats