La figura de Joan Carles I en l'imaginari valencià: demanen que s’esborre el seu nom d’almenys 72 espais públics

El senador Carles Mulet anuncia que al setembre encetarà una campanya perquè es canvie la nomenclatura de les vies que homenatgen l’exmonarca.

Grafiti realitzat per J. Warx a València

La figura de Joan Carles I pot adoptar diverses formes. De farmàcia, com a Torrent, d’espai recreatiu per a l’estament militar, com a València, d’escola, com a Elda, o de carrer, plaça i avinguda, com les almenys 72 que hi ha a les comarques valencianes. El seu nom forma part de l’imaginari col·lectiu, però la partida de l’excap d’Estat després dels escàndols sobre les suposades donacions de l’Aràbia Saudita ha encetat una petició de Compromís perquè es retire dels espais públics.

Borriana, Sant Rafel del Riu, l’Alguenya, Sant Miquel de les Salines, Almoradí, Aiacor i Massalavés són alguns dels municipis que van decidir immortalitzar el rei emèrit en una plaça. La Pobla de Vallbona, la Vall d’Alba, Xiva i Godelleta, en un carrer. A València, Rocafort i Rafelbunyol, consideraren en canvi que una personalitat de la seua talla mereixia una gran avinguda. Forma part de la quotidianitat del veïnat, el seu nom als correus postals, directoris i a les adreces dels negocis de la zona, Joan Carles I sempre present. També hi ha ubicacions més profanes, com ara un polígon industrial a Almussafes o un pàrquing a Torrent.

“El seu comportament com a cap d’Estat ha sigut una vergonya. Ha usat el seu càrrec per a enriquir-se presumptament de manera il·lícita i ens ha fet pagar amb diners públics la seua incontinència sexual”, va arribar a dir el senador de Compromís, Carles Mulet, en un moment històric que considera que “s’ha d’esborrar la seua memòria de tots els espais públics”. Va ser Mulet qui va sol·licitar a l’Institut Nacional d’Estadística (INE) la relació de vies públiques que homenatgen l’exmonarca, un llistat que es va fer públic el passat 5 d’agost i que no inclou les nomenclatures inscrites en valencià. “Falten molts dels carrers del País Valencià que tenen denominació exclusivament en valencià, i per això hem tornat a exigir aquest llistat actualitzat en totes les llengües cooficials”, ha explicat aquest dimecres en un vídeo difós a través de Twitter.

En la gravació, Mulet explica que en setembre iniciarà una campanya per a instar els ajuntaments de tot el territori espanyol a canviar el nom d’almenys 637 carrers i places, a falta de conéixer els batejats amb les llengües cooficials. Una notícia de la qual s’han fet ressò diversos mitjans de comunicació, que han pogut tindre accés a l’informe oficial de l’institut d’estadística. El major nombre, segons el document facilitat per Compromís, es troba a les províncies de Badajoz (50), Toledo (47) Múrcia i Alacant, totes dues amb un total de 45.

Imatges de carrers valencians que fan homenatge al rei emèrit / Google Maps

“Més enllà de les conviccions republicanes o monàrquiques, o de la sort que li oferisquen els tribunals a Joan Carles de Borbó, ens va tocar assumir la hipoteca franquista del triat per Franco com a cap de l’Estat per a poder passar pàgina”, va dir Mulet, qui es resisteix a acceptar el llinatge d’una família “sempre corrupta” i per això la passada setmana va instar els grups parlamentaris a modificar el títol II de la Constitució perquè la figura del cap d’Estat siga decidida per la ciutadania.

La Vila Joiosa i Pedreguer retiren el nom de dues vies i Alacant demana respectar la presumpció d’innocència

El rei emèrit, Joan Carles I, s’ha quedat sense avinguda a Pedreguer i a Vila-Joiosa Fonts municipals van justificar aquestes decisions aprovades en les últimes setmanes per l’existència de “fets evidents” que demostren una conducta reprovable del rei emèrit, Joan Carles I, com ara “comptes opacs, donacions poc transparents, diners en societats offshore i en bancs suïssos”. Són mesures dutes avant pel grup Compromís i amb el suport dels seus socis de govern, on ostenten la majoria absoluta.

En canvi, no van aconseguir canviar el nom de l’avinguda de Joan Carles I d’Elx pel d’Asunción Ibarra –propietària de la finca on es va trobar fa més d’un segle el bust iber de la Dama d’Elx–. Els socialistes no van fer costat a la petició de Compromís, que també ser rebutjada per la resta de grups de l’oposició, PP, Ciutadans i Vox. També va ser fallida la iniciativa de retirar el bust del rei emèrit de l’Ajuntament d’Alacant, on el portaveu del govern del PP, Manuel Villar, va considerar “temerari” trencar amb la presumpció d’innocència.

També et pot interessar

stats