Figueres, a l’Alt Palància, reclama ajudes per a evitar el despoblament

L'alcaldessa explica els greus problemes que pateix aquesta localitat de només 26 habitants.

Figueres, localitat a l'Alt Palància
Figueres, localitat a l'Alt Palància / Àngel Queralt

Figueres és un dels 134 pobles en perill de despoblament a la Comunitat Valenciana. A l'Alt Palància i amb la serra d'Espadà de fons, aquesta xicoteta població demana ajudes per a evitar el fenomen que afecta aquest poble d'interior. Mercedes Giménez, alcaldessa de Figueres, ha volgut participar en la iniciativa promoguda per Les notícies del matí d'À Punt anomenada #DespoblamentÀPunt , on gràcies a les xarxes socials els usuaris poden donar a conéixer aquest problema.

“A Figueres hi ha 66 persones censades, però n’hi viuen 26”. Aquesta és la descripció principal d'un habitatge on no es recorda l'última vegada que va nàixer un nadó. “La majoria de persones que viuen ací són majors de 80 anys”. El poble que comparteix comarca amb Gaibiel, Caudiel o Matet té un greu problema d'infraestructures, segons l'alcaldessa. “La carretera per a arribar al poble són 10 quilòmetres terrorífics i estem a 70 quilòmetres de l'hospital més pròxim”. També destaca els serveis mínims de la localitat, però encara estan lluny de les facilitats que tenen les altres poblacions de la comarca.

D'altra banda, la falta de treball i la dificultat per a arribar a aquest poble des de les ciutats ha fet que els antics habitants hagen abandonat Figueres. “La gent ha anat a les ciutats per a trobar faena, mentre que la gent més major ha acompanyat els seus fills”, ha destacat l'alcaldessa. Encara que la Diputació intenta fomentar el treball amb diferents ajudes, les persones no es muden a Figueres per la temporalitat dels contractes: “Aquestes ajudes de la Diputació i la conselleria van encaminades a l'ocupació, però en ser eventuals no permeten una repoblació de la localitat”. L'alcaldessa ha finalitzat l'entrevista amb una defensa dels paisatges de Figueres: “El meu poble és encantador, amb un paisatge incalculable, fonts, rutes de senderisme o muntanya, però estem molt oblidats”.

També et pot interessar

stats