Les festes de Moros i Cristians d'Alcoi permetran enguany que homes i dones desfilen junts

L'Associació de Sant Jordi reforma l'ordenança per a promoure la igualtat de sexes en les comparses

Una desfilada de les festes de Moros i Cristians d'Alcoi (arxiu)
Una desfilada de les festes de Moros i Cristians d'Alcoi (arxiu) / VDV (Shutterstock)

Les festes de Moros i Cristians d'Alcoi modificaran l'ordenança que les regula per tal de permetre que homes i dones puguen desfilar junts en les esquadres. Són formacions que, fins al moment, només podien configurar-se per persones amb el mateix disseny de la vestimenta.

Fins al moment, la majoria de filaes —comparses— diferenciaven entre vestits masculins i femenins, però la reforma que planteja ara l'Associació de Sant Jordi, entitat organitzadora de les festes a Alcoi, facilitarà aquesta tendència que des de fa uns anys va encaminada a la igualtat entre tots dos sexes.

La proposta de canvi inclou, també, la possibilitat que les dones puguen ostentar els càrrecs principals de la festa alcoiana, tret de la figura del patró Sant Jordi i la de mossén Torregrosa, el sacerdot que segons la tradició va liderar la resposta a l'atac de tropes musulmanes repel·lit en 1276. Aquesta és l'efemèride que es commemora en els Moros i Cristians d'Alcoi.

D'aquesta manera, la celebració busca "la integració de totes les persones", com ha manifestat la mateixa Associació de Sant Jordi, que entén que ha de "fomentar-se la tolerància i erradicar qualsevol indici de segregació i discriminació".

Els Moros i Cristians d'Alcoi, reconeguts com a festa d'interés turístic internacional, són considerats com els més importants i pioners de les celebracions basades en les lluites medievals entre els bàndols de la mitja lluna i la creu.

També et pot interessar

stats