Les filaes de Moros i Cristians d'Alcoi: coneixes les particularitats de cada vestimenta?

Cada any desfilen catorze filaes mores i catorze cristianes

Imatges d'arxiu de la filà dels alcodianos
Imatge d'arxiu de la filà dels Alcodians / Ajuntament d'Alcoi
21 d'abril 2023 - 14:52 Actualitzat: 18 d'abril 2024 - 07:15

Alcoi s'ompli de festa amb la trilogia festera dels Moros i Cristians. Són tres dies en què les filaes llueixen les seues vestimentes: el primer dia és el dia de les Entrades, quan les 14 filaes mores i les 14 filaes cristianes desfilen pel carrer de Sant Nicolau fins a la plaça d'Espanya. El segon és el dia de Sant Jordi, amb especial participació de la infància festera, i el tercer, el dia conegut com l'Alardo, quan Alcoi se submergeix en la batalla envoltada de pólvora i soroll. Aquests tres dies enguany seran el dissabte 22, el diumenge 23 i el dilluns 24 d'abril i amb aquests actes, Alcoi commemora una vegada més la conquesta cristiana i l'especial protecció per part de sant Jordi, patró de la ciutat. Els Moros i Cristians d'Alcoi, declarada festa d'interés turístic internacional, se celebra des de l'any 1276.

És una festa complexa, carregada de matisos i cada any el guió varia amb l'ordre de les filaes que ocupen els alts càrrecs. Enguany, les filaes que són capitania i, per tant, desfilen en primer lloc són la filà dels Alcodians en el bàndol cristià i la filà dels Mudèjars en el bàndol moro. A mitjan desfilada trobem altres filaes especials, conegudes com la filà d'enmig i en últim lloc, desfila els alferes amb les seues filaes, que enguany són els Aragonesos en l'entrada cristiana i els Abesenrrajos en l'entrada mora. Cada filà està representada per una esquadra amb deu festers i el seu cap, i va seguida per la seua banda de música.

Tots dos bàndols segueixen el mateix recorregut, des del Partidor fins a la plaça d'Espanya passant per l'emblemàtic carrer de Sant Nicolau. Però els cristians desfilen de matí. Inicien la desfilada a les 10:30 hores. Els moros ho fan de vesprada, a partir de les 17:00 hores. 

Com és la vestimenta de cada filà?

Tant si vius la festa en persona a Alcoi com si la vius en la retransmissió que À Punt oferirà en directe, coneix les particularitats de cada indumentària per a poder reconéixer-les: 

Entrada cristiana

Entrada mora

Aquestes il·lustracions han sigut cedides per l'estudi alcoià Embolic.

També et pot interessar

stats