Les famílies de les víctimes per la DANA reben el condol dels reis en el funeral a la catedral de València

La cerimònia, estrictament eclesial, ha estat marcada per un fort protocol i desplegament de seguretat

Els reis d'Espanya parlen després del funeral amb les famílies de les víctimes de la DANA
Els reis d'Espanya parlen després del funeral amb les famílies de les víctimes de la DANA / EFE/Kai Försterling

Més de 400 familiars d'afectats per la DANA i altres víctimes de la barrancada (que oficialment ha deixat 222 morts i 4 desapareguts) han participat este dilluns de vesprada a l’eucaristia organitzada a la catedral de València i oficiada per l’arquebisbe de València, Enric Benavent.

Un riu de persones vestides de rigorós negre de dol hi ha començat a arribar a partir de les 17:40 hores i ha entrat a la catedral per la porta dels Ferros, ubicada a la plaça de la Reina. Moltes portaven imatges dels familiars que van morir el dia 29 d'octubre. Al seu torn, centenars de persones sense invitació per a accedir-hi, moltes del veïnat de la ciutat, s'han reunit davant de la porta per a acompanyar els afectats. També s'hi han vist algunes persones portant pancartes de protesta per les responsabilitats polítiques per la gestió de la DANA.

Una dona sosté la fotografia d'un familiar mort en la barrancada del 29 d'octubre
Una dona sosté la fotografia d'un familiar mort en la barrancada del 29 d'octubre / Kai Forsterling / Reuters

Per part seua, les autoritats hi han arribat escalonadament fins a les 18:40 per la porta de l’Almoina, a la plaça homònima, enfront de l'arquebisbat. Els reis han sigut els últims a arribar-hi, deu minuts abans de les 19:00 hores, per al començament de celebració. A l'atri (entre el reixat dels Ferros i la porta de la catedral), els ha rebut l'arquebisbe, al costat d'una representació del capítol.

Després de l'homilia del funeral de la DANA, els assistents han tingut l'ocasió de rebre el condol dels reis, que han parlat personalment i un per un, amb les famílies de les víctimes.

Una vegada les autoritats han començat a abandonar la catedral, s'han escoltat crits de diverses persones concentrades per a protestar contra la gestió de la DANA, com ara "Mazón dimissió" "assassí" o "covard", que s'han barrejat amb els de viva els reis.

Un protocol estricte per raons de seguretat

La cerimònia ha estat marcada des de primera hora del matí per un fort protocol i desplegament de seguretat, que ha envoltat la catedral. El motiu, la participació de tota classe de personalitats, que s'han assegut en els bancs més pròxims la porta de l'Almoina, situats al braç dret i a la dreta de l'altar.

Entre les autoritats, hi ha acudit el Consell al complet, encapçalat pel president de la Generalitat, Carlos Mazón. El president del govern, Pedro Sánchez, ha sigut el gran absent en esta cita, defensant que acudirà al funeral d'Estat, que encara s'ha de produir. Així, en representació de l'executiu espanyol, a més de la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, hi estaven presents la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero; el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres; i la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant.

A més, els reis d’Espanya, Felip VI i Letícia han presidit l’acte, en la que ha sigut la seua quarta visita a València des del dia de la barrancada. S'han situat al presbiteri, segons la nau de creu, al costat esquerre.

També hi han assistit la presidenta de les Corts, María de los Llanos; la del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, Pilar de la Oliva; el president del PP, Alberto Núñez-Feijóo; alguns presidents autonòmics, com el de Catalunya, Salvador Illa; el d'Andalusia, Juanma Moreno; el d'Aragó, Jorge Azcón; el de Múrcia, Fernando López Miras; i la de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. A banda, estaven els alcaldes de les poblacions afectades, de divers signe polític, i l'alcaldessa de València, María José Catalá, amb part del seu equip de govern local.

Una cerimònia "estrictament eclesial"

Durant el seu discurs, l'arquebisbe ha justificat que la cerimònia siga d'un caràcter "estrictament eclesial", segons les seues pròpies paraules. "Com a església, hem patit les conseqüències d'este esdeveniment: persones que participaven habitualment en la vida de les nostres parròquies o que simplement compartien la nostra fe són víctimes d'esta tragèdia", ha assegurat. Per eixe motiu, "ens sentim germans de tots i a tots els volem incloure en la nostra oració". L'arquebisbe ha afegit que, com a església diocesana, comparteixen "el sofriment de tots".

L'arquebisbe convida a afrontar "el futur amb esperança"

Benavent ha recalcat que l'Església, com a institució afectada, "no pot ser indiferent davant el sofriment" i ha cridat a "unir forces en favor dels més colpejats per la tragèdia", per a superar "junts" esta situació i afrontar "el futur amb esperança".

En esta missa, la imatge pelegrina de la Mare de Déu dels Desemparats s’ha traslladat des de la basílica fins a la catedral, on ha acompanyat les oracions col·locada al presbiteri. La Geperudeta ha portat el mantell penitencial, de color morat, com correspon als funerals. L'última vegada que el va portar va ser amb motiu de la pandèmia. A més, ha lluït el crespó negre, que porta des de la tragèdia.

La Mare de Déu dels Desemparats amb el mantell penitencial, de color morat, com correspon als funerals
La Mare de Déu dels Desemparats amb el mantell penitencial, de color morat, com correspon als funerals / À Punt NTC

À Punt, acompanyant l'acte en directe

Durant tota la vesprada, À Punt ha retransmés l’acte en directe, que ha començat al voltant de les 18:45 hores. Dos equips de directe han retransmés l’ambient de les persones congregades amb motiu d’esta celebració litúrgica. Presentat per la periodista Silvia Aucejo i amb la col·laboració de la politòloga Susi Boix, la televisió valenciana ha donat tots els detalls d’esta missa i ha allargat la retransmissió fins que els reis han abandonat la catedral.

També et pot interessar

stats