Les famílies de les víctimes de Campanar demanen una recreació dels fets

Volen conéixer exactament en quin orde es van desenvolupar els fets i sol·liciten que se cite a declarar com a testimoni el responsable del servei municipal de bombers

L'advocat de les famílies de sis de les deu víctimes de Campanar atén À Punt

Les famílies de sis de les deu persones mortes en el virulent incendi de Campanar han sol·licitat al jutge instructor de la causa que ordene una reconstrucció dels fets. Una investigació exhaustiva sobre el sinistre que no es quede només en l'origen del foc, sinó que indague també en les causes de les defuncions dels residents que perderen la vida aquell fatídic 22 de febrer i esclarisca per què no pogueren eixir vius de l'edifici.

L'incendi, el pitjor ocorregut en un immoble en tota la història de la ciutat de València, va devorar en minuts la façana d'una de les dues torres que integraven el complex afectat. Tot seguit les flames botaren a la finca veïna i, en qüestió d'unes poques hores, tot el bloc d'habitatges es convertia en una bola de foc. Més d'un centenar de pisos quedaren completament cremats, on vivien unes 450 persones. Els propietaris de l'edifici s'han unit en una associació, Aproicam, per a demanar explicacions i tindre una plataforma de pressió des d'on rebutjar el sobreseïment provisional de les actuacions que va decretar el jutge després d'entendre que no hi havia indicis de delicte. Una petició a què la Fiscalia també fa costat. Però, més enllà de demanar la reobertura de la investigació judicial, les famílies de les deu víctimes mortals tenen una altra lluita paral·lela: saber per què els seus estimats no pogueren eixir amb vida de l'edifici, com la resta, i si podrien haver-se salvat.

Per això, demanen practicar noves diligències que veuen "necessàries" per a una investigació "correcta" de l'ocorregut. Sis de les deu famílies que lamentaren pèrdues mortals, representades per l'advocat Ignacio Grau, ja han remés al jutjat un escrit en què sol·liciten una recreació dels fets per a conéixer tota la seqüència temporal ordenada d'aquests. "Com s'origina l'incendi, on, en quina direcció va el foc, circumstàncies climatològiques, lloc exacte en què es trobava cada veí dins de les torres i a quina hora aconseguiren eixir, ubicació i posició de les víctimes, tant lesionades com mortes..." ha resumit el lletrat en declaracions a À Punt aquest divendres.

Els seus representats reivindiquen el dret a un relat detallat de què va passar per a poder esbrinar si hi ha indicis de criminalitat i, sobretot, si en algun moment els difunts "van tindre possibilitat d'eixir" de l'edifici. Consideren que, després de l'arxivament de la causa, encara s'han quedat molts punts sense resposta i cal aclarir-los. "Eren correctes els materials de l'edifici? Funcionaren les mesures antiincendis? Els electrodomèstics que suposadament iniciaren el foc tenien el manteniment adequat? Estaven en garantia?" es pregunta Grau.

També reclamen saber quines instruccions concretes van rebre els seus parents per part dels cossos d'emergències i resoldre els dubtes sobre els protocols dels bombers: "Eren correctes? A la llum de l'evidència per la manera ràpida en què va cremar i l'experiència prèvia de Londres?" ha qüestionat l'advocat, en referència al tràgic incendi de la Torre Greenfell, que va causar huitanta morts. Per això, altra de les diligències que demanen al jutge és que cite a declarar, en qualitat de testimoni, al cap dels bombers municipals que va dirigir l'operatiu en Campanar per a extingir el foc i evacuar les persones atrapades per les flames.

Puntualitzen, en tot cas, que no volen apuntar a cap responsable concret. Simplement reclamen saber què va passar aquell dia. "Tenen dret a una investigació i no a un tancament artificial de la causa sobre la base que no hi ha indicis de delicte. És que tampoc s'ha investigat res. Les famílies volen un relat de fets. I a partir d'ací, determinar si hi ha o no indicis de criminalitat" ha subratllat Grau. Consideren que les perquisicions realitzades fins ara no han permés esclarir les causes del sinistre, que segons les investigacions de la policia científica i el jutjat es va iniciar per una fallada elèctrica en una nevera.

També et pot interessar

stats