Els familiars de les víctimes del Iak-42 critiquen el nomenament de Grande-Marlaska

Francisco Cardona, pare del sergent Francisco José Cardona Gil, narra la lluita per a repatriar el cos del seu fill.

Pots escoltar ací l'entrevista completa a Paco Cardona
Pots escoltar ací l'entrevista completa a Paco Cardona

El 26 de maig del 2003 un avió amb 75 persones a bord, de les quals 62 eren militars espanyols, es va estavellar molt prop de la ciutat turca de Trebisonda. Els militars, que viatjaven en una aeronau model Iakovlev-42, tornaven a Espanya després de quatre mesos i mig de missió a l’Afganistan. Cap d'ells es va salvar. Cinc de les víctimes eren de la Comunitat Valenciana.

Hui, 15 anys després de la tragèdia del Iak-42, Les notícies del matí ha entrevistat Francisco Cardona, pare d'una d'elles, el sergent Francisco José Cardona Gil. 

Davant els micròfons d'À Punt Mèdia, Francisco —Paco— Cardona ha relatat el calvari que ell i la seua dona, Amparo Gil, han viscut els darrers quinze anys tractant de recuperar els restos biològics del seu fill. Com ha remarcat, la lluita no està sent gens fàcil: "M'han pegat moltes galtades a la cara. Les aguante per la memòria del meu fill i de les altres 61 persones que van morir amb ell", resumeix. 

El canvi de Govern central en l'era de Pedro Sánchez com a president alça un poc les seues esperances, però no molt. De fet, ha manifestat la seua sorpresa pel nomenament del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska com a nou ministre de l'Interior. El magistrat va ser l'encarregat d'investigar l'accident del Iak-42, però el va arxivar quan no va veure cap responsabilitat per part del Ministeri de Defensa, aleshores dirigit per Federico Trillo. "Em produeix molt de desassossec. Espere que el president Pedro Sánchez em reba a La Moncloa, perquè vull demanar-li explicacions sobre per què una persona que és d'àmbit conservador, que ha tingut la gosadia de tombar quatre vegades el cas del Iak-42, és ministre de l'Interior", ha afirmat. 

Encara ara, Paco i Amparo tracten d'aconseguir l'autorització del Ministeri de Defensa per a viatjar a Turquia i arreplegar les últimes restes biològiques que queden del seu fill, que es troben a l'Institut de Toxicologia d'Istanbul, per a repatriar-les i soterrar-les al cementeri d'Alboraia. I s'ha mostrat convençut que ho aconseguiran: "Més prompte o més tard les despulles del meu fill descansaran al cementeri d'Alboraia, això ho tinc molt clar", ha assegurat.

Per això, de la nova ministra de Defensa, Margarita Robles, espera "més sensibilitat" que els seus predecessors Federico Trillo i María Dolores de Cospedal. De fet, ni té qualificatius per al primer: "No puc dir la paraula que m'agradaria, per respecte a moltes persones. Sé el que és Federico Trillo, i la por que li té el PP", ha sentenciat. 

Cardona ha volgut també expressar el seu agraïment a À Punt Mèdia per voler fer sentir la seua veu en la ràdio pública valenciana, després que 15 anys de lluita en què "ningú de l'anterior televisió va tindre el detall de voler saber el que passava".

També et pot interessar

stats