Un Govern amb forta presència valenciana

Màxim Huerta, en Cultura, Carmen Montón en Sanitat i José Luis Ábalos en Foment, formen part d'un executiu amb 11 dones i 6 homes.

Els catorze membres confirmats del govern de Pedro Sánchez
Els catorze membres confirmats del govern de Pedro Sánchez

El nou Govern socialista de Pedro Sánchez serà el primer de la història de la democràcia espanyola que comptarà amb majoria de dones. L'executiu anunciat aquest dimecres en compareixença pública a la Moncloa estarà format per 11 dones i 6 homes. Màxim Huerta, en Cultura, Carmen Montón en Sanitat i José Luis Ábalos en Foment, seran els tres representants valencians en el govern espanyol. Luis Planas, ministre d'Agricultura, és nascut a València. I Pedro Duque, responsable de la cartera de Ciència, Innovació i Universitats, està vinculat familiarment a Xàbia.

José Luis Rodríguez Zapatero havia sigut fins ara l'únic mandatari espanyol a impulsar governs paritaris, amb una aposta per les polítiques d'igualtat. En canvi, el seu predecessor en el càrrec, el popular Mariano Rajoy, ha format governs amb majoria d'homes en les dues últimes legislatures. 

El nou govern socialista, majoritàriament femení, amb sensibilitat territorial, europeísta i marcadament tècnic, concentrarà algunes de les carteres principals en mans de dones. De fet, la vicepresidència serà per a Carmen Calvo, també responsable d'Igualtat. A més, aquesta àrea recupera ministeri únic, després d'una legislatura en la qual estava integrat en Sanitat. Així mateix, al capdavant d'Economia i d'Hisenda també hi haurà dones: Nadia Calviño i María Jesús Montero, respectivament.

L'exministra de Cultura i secretària d'Igualtat del PSOE Carmen Calvo serà vicepresidenta i ministra d'Igualtat en el govern de Pedro Sánchez. Va ser ministra de Cultura en el primer Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, consellera de Cultura de la Junta d'Andalusia i diputada al Congrés. 

La sevillana María Jesús Montero, consellera d'Hisenda de la Junta d'Andalusia des del 2013 i persona de confiança de Susana Díaz, serà la nova ministra d'Hisenda. 

La corunyesa Nadia Calviño, directora de pressupostos de la Comissió Europea des del 2014, assumirà la cartera del Ministeri d'Economia i Empresa.

La diputada del PSC Meritxell Batet dirigirà el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública. És una política vinculada a Sánchez des del seu mandat anterior com a secretari general del PSOE i va ser el seu número dos en la llista per Madrid en les eleccions generals del 2015. 

Teresa Ribera, exsecretària d'estat de Medi Ambient i Canvi Climàtic serà la ministra de Transició Ecològica. La madrilenya va ser directora de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic des de 2004 a 2008 i entre 2008 i 2011.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana des de 2015, Carmen Montón, assumirà la cartera de Sanitat, Consum i Benestar Social. Va ser diputada de la huitena, novena i desena legislatures en el Congrés i s'ha mantingut afí a Pedro Sánchez en els últims temps.

La socialista basca i professora Isabel Celaá serà la ministra d'Educació. Va ocupar el càrrec de consellera d'Educació, Universitats i Investigació del Govern basc presidit per Patxi López entre els anys 2009 i 2012.

Al capdavant del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social estarà Magalena Valerio, que va ser consellera en diverses àrees durant els governs de l'expresident de Castella-la Manxa José María Barreda, entre les quals destaquen Treball i Justícia.

El Ministeri de Justícia estarà dirigit per la fiscal Dolores Delgado. Ha treballat durant 25 anys a l'Audiència Nacional en qüestions relacionades amb el narcotràfic, el terrorisme d'ETA i el jihadista.

L'enginyer aeronàutic i astronauta de l'Agència Espacial Europea Pedro Duque encapçalarà el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. L'octubre de 1999 Duque va ser guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional.

El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, serà ministre de Foment. Ha sigut un dels principals noms que va apostar per Pedro Sánchez durant les primàries per a liderar el PSOE, en contra de tots els pronòstics i de l'aparell del partit.

L'expresident del Parlament Europeu Josep Borrell serà el ministre d'Afers Exteriors i Cooperació. Borrell va ser ministre d'Obres Públiques, Transports i Medi Ambient amb Felipe González des de març del 1991 a maig del 1996. Abans havia exercit el càrrec de secretari d'Estat d'Hisenda, també amb González, entre el 1984 i el 1991.

Nascut a València, el secretari general del Comité Econòmic i Social Europeu, Luis Planas, serà el nou ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Ha sigut ambaixador d'Espanya al Marroc i en la UE, així com conseller d'Agricultura en la Junta d'Andalusia.

La diputada del PSOE a l'Assemblea de Madrid, Reyes Maroto, serà la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme. Actualment és secretària de Desenvolupament Sostenible del PSOE madrileny, i portaveu de Pressupostos, Economia, Ocupació i Hisenda a l'Assemblea regional.

La portaveu del PSOE al Congrés i exmagistrada del Tribunal Suprem, Margarita Robles, serà la ministra de Defensa. Persona de confiança de Sánchez, va ser secretària d'estat d'Interior (1996-1998) i de Justícia (1993-1994), així com vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de 2008 a 2013.

El magistrat Fernando Grande-Marlaska, vocal del Consell General del Poder Judicial, serà el ministre de l'Interior. Va ser jutge de l'Audiència Nacional, on, entre altres causes, va processar Arnaldo Otegi i va instruir el cas Faisán.

El periodista i escriptor valencià, Màxim Huerta, serà el responsable de la cartera de Cultura i Esports. Conegut presentador de televisió, ha destacat també com a escriptor i ha publicat 6 novel.les. 

També et pot interessar

stats