La falta de subministrament de medicaments pediàtrics, un maldecap per a moltes famílies

El desabastiment no arriba als facultatius, que es veuen obligats a canviar els tractaments sense substitució en la composició

Imatge d'arxiu d'una farmàcia / À Punt NTC

Amb l'arribada de la calor, han baixat les consultes en pediatria relacionades amb virus respiratoris. Però la falta de subministrament en determinats medicaments destinats a la població infantil continua sent un maldecap per a moltes famílies. Sobretot perquè, en la majoria dels casos, la informació d'aquest desabastiment no arriba als facultatius i es veuen obligats a canviar els tractaments que no tenen substitut en la composició.

El col·lapse patit aquest hivern amb la falta d'antibiòtics pediàtrics s'ha recuperat, però ha deixat conseqüències en una segona línia de tractaments més específics. “Hem hagut d’usar de manera puntual antibiòtics de segona línia, que són igual de vàlids, però ens estimem més tindre’ls en reserva”, assegura el pediatre Nacho Sorribes. 

Aquests antibiòtics tenen components que no poden substituir-se per altres amb tanta facilitat. Alguns farmacèutics apunten que han tingut problemes de subministrament amb medicaments com Zinnat o Septrim, o amb components com l’azitromicina. 

Alguns d'aquests medicaments fa més de mig any que no arriben a les farmàcies, que critiquen que tenen més de 200 tipus de medicaments en falta. Entre les principals raons està l'interés dels laboratoris de vendre més a països europeus que no tenen un preu regulat, com passa a Espanya. “Si el mercat és lliure, el laboratori posa el preu del medicament. En el cas d’Espanya, el preu el posa el govern”, explica el Col·legi de Farmacèutics. 

Un altre dels inconvenients és que en la majoria dels casos, la informació d'aquest desabastiment no arriba al facultatiu. Així i tot, els pediatres asseguren que la situació no arriba a nivells preocupants, però sí que està cronificant-se. 

També et pot interessar

stats