La falta d’acord econòmic porta a suspendre les operacions de vesprada als hospitals valencians

El personal mèdic i el d’infermeria rebutgen el nou model per a reduir les llistes d'espera aprovat per Sanitat, que redueix les retribucions.

La falta d’acord econòmic porta a suspendre les operacions de vesprada als hospitals valencians
La falta d’acord econòmic porta a suspendre les operacions de vesprada als hospitals valencians

La falta d’acord dels professionals sanitaris amb el nou model de retribucions de la Conselleria de Sanitat per a les intervencions fora d’horari ha causat la suspensió de la majoria de les operacions previstes aquesta vesprada i els dels pròxims dies.

Segons informació facilitada pel sindicat mèdic CESM, la suspensió ha afectat el 90% de les sessions quirúrgiques programades als hospitals valencians –entre sis i huit intervencions per especialitat i dia.

Els hospitals afectats són La Fe, el Clínic i el Peset de València; el General de Castelló, i altres centres d'Alacant. Tanmateix, aquesta informació que no ha sigut confirmada pel departament que dirigeix Ana Barceló.

Darrere d’aquesta situació hi ha l'aprovació d'un nou autoconcert per la Conselleria de Sanitat, que pagarà per intervenció realitzada en lloc de per jornada feta. Aquest canvi redueix les retribucions per a metges i infermers, segons han alertat organitzacions sindicats com el CESM, el Sindicat dels Tècnic en Cures d'Infermeria o la delegació de sanitat d'Unió Sindicat Obrera (USO), que rebutgen aquesta revisió salarial a la baixa.

El secretari general del CESM, Andés Cánovas, assegura que els professionals s’han desvinculat d’aquestes intervencions, perquè no els compensen els nous honoraris, de vora 40 euros per acte quirúrgic fora d'horari, que ha regulat la Conselleria, cosa que ha portat a la suspensió de les intervencions. 

Cánovas també ha informat que Sanitat ha obert aquesta vesprada una nova negociació amb els equips de cada hospital. Ara ofereix una quantitat per jornada, i no per intervenció, d’uns 308 euros. À Punt Mèdia està a l’espera de confirmar aquesta informació amb els responsables de Sanitat. 

Segons fonts de la Conselleria citades per l’agència Efe, s’han iniciat “converses" i quan aquestes concloguen, es facilitarà informació.

UGT i CCOO van ser els únics sindicats a subscriure en taula sectorial la proposta de retribucions de Sanitat. Segons s'ha apuntat des d'aquest últim sindicat en declaracions a Europa Press, aquesta suport es va donar perquè el model d'autoconcert "millorava un poc" la gestió anterior i la modificació en les retribucions suposava "més o menys les mateixes quantitats".

També et pot interessar

stats