Les Falles arribaran el Nou d'Octubre a una trentena de municipis que no han plantat mai monuments

L'objectiu és contribuir a la reactivació dels tallers, que han reduït la producció per la pandèmia

Imatge d'alguns dels ninots que arribaran als municipis
Imatge d'alguns dels ninots que arribaran als municipis / Europa Press

Una trentena de municipis que no tenen tradició fallera, tindran la seua primera plantà el dia de la festivitat del Nou d’Octubre. La Diputació de València i el Gremi d'Artistes Fallers plantaran monuments en el Dia de la Comunitat Valenciana en aquests municipis sense tradició fallera. L'objectiu és contribuir a la reactivació dels tallers, la producció dels quals s’ha vist afectada a causa de la pandèmia.

 La iniciativa s'emmarca en les ajudes que la institució concedeix als sectors tradicionals per a dinamitzar la seua activitat i al mateix temps pretén "acostar la cultura i la festa de les Falles" a municipis valencians que no coneixen el que és una 'plantà'.

A Setaigües els monuments ja estan plantats

La major part d'aquests monuments, d'artistes com Latorre i Sanz, Carlos Carsí, Miguel Banaclocha i una vintena de tallers més, es plantaran el Nou d'Octubre o els dies previs a la celebració, segons ha informat la Diputació de València en un comunicat. En altres pobles s'han plantat ja, com és el cas de la de Teo Chichanova a Setaigües. Algunes poblacions tindran la plantà les pròximes setmanes, segons les particularitats de cada monument i cada localització.

El Gremi d'Artistes Fallers ha rebut 600.000 euros de la Diputació els dos últims exercicis en el marc de les ajudes per a contribuir a reactivar els sectors tradicionals afectats per la pandèmia. La primera de les iniciatives va ser homenatjar sanitaris i residències amb la plantà de quinze monuments infantils en quinze espais sanitaris de la província. 

En aquesta ocasió, els tallers fallers mostraran les seues obres en una trentena de municipis de pràcticament totes les comarques valencianes. Aquest serà un mes d'octubre que també tindrà protagonisme faller a les comarques del centre, com ja en va tindre al setembre a València.

Hi han participat 29 tallers valencians 

Els monuments subvencionats per la Diputació de València, creats en 29 tallers valencians, arribaran a Alpont, Andilla, Bugarra, Calles, Gestalgar, Titaigües i Sot de Xera, als Serrans; Anna i Quesa a la Canal de Navarrés; Atzeneta d'Albaida, Bocairent, Castelló de Rugat i Quatretonda a la Vall d'Albaida; Antella, Beneixida, Catadau, Benimuslem i Senyera a la Ribera Alta; la Font de la Figuera, Llocnou d'en Fenollet, Moixent i Novetlé a la Costera; Gàtova i Serra al Camp de Túria; Dosaigües i Setaigües a la Foia de Bunyol-Xiva; Daimús a la Safor; Petrés al Camp de Morvedre; Aiora a la Vall de Cofrents-Aiora, i Emperador a la comarca de l'Horta Nord.

Els alcaldes i alcaldesses han valorat la iniciativa de la corporació provincial i el Gremi d'Artistes Fallers, que s'emmarca en la línia d'ajudes habilitada per a contribuir a la reactivació de sectors tradicionals com el de la pirotècnia, floristes, sastres i modistes, indumentària valenciana i mestres ventallers, que s'ha incorporat enguany a les ajudes. En total, sumen més d'un milió d'euros anuals als quals se suma l'aportació a les comissions falleres.

També et pot interessar

stats