El fal·locentrisme, principal causa de la bretxa orgàsmica

En el Dia Mundial de l'Orgasme Femení veus expertes posen l'accent en la importància de l'educació sexoafectiva

Una persona mostra un succionador de clítoris

Aquest diumenge, com cada 8 d'agost des de l'any 2006, se celebra mundialment el Dia Internacional de l'Orgasme Femení. Aquesta efemèride originada al Brasil busca visibilitzar la sexualitat femenina, proporcionar-ne informació que acabe amb mites perjudicials i parlar-ne sense tabús ni prejuís.

La bretxa orgàsmica, la diferència entre el percentatge d'homes i dones que arriben al clímax en les relacions sexuals de parella, està arrelada en el fal·locentrisme. Això explica el resultat d'un estudi de la Universitat d'Indiana, que va calcular que les dones lesbianes arribaven a l'orgasme en el 86% de les relacions sexuals, 20 punts per damunt de les dones heterosexuals o bisexuals.

Beatriz Hernández, psicòloga i sexòloga, defén aquesta tesi i va més enllà, assenyalant el "coitcentrisme" i el desconeixement del clítoris com a altres dels motius pels quals el plaer sexual femení continua invisibilitzat. L'educació sexual és, per a aquesta experta, "la base que construirà noves generacions que puguen viure la seua sexualitat lliurement, independentment de l'orientació sexual o identitat de gènere." Hernández considera que, tot i que encara falta molt per fer, l'èxit dels succionadors de clítoris en els darrers anys ha ajudat a visibilitzar l'orgasme femení.

En aquesta línia l'empresa alacantina especialitzada en joguets eròtics Diversual ha fet una enquesta amb més de 7.000 participants que conclou que els succionadors han "revolucionat els orgasmes de les persones amb vulva". De fet, sis de cada deu persones enquestades asseguren que arriben a l'orgasme amb més facilitat gràcies a aquest estímul.

Per a acabar amb la invisibilització de l'orgasme femení, el psicòleg de la Fundació Dessex Samuel Valentín aposta per defugir d'un model centrat en la reproducció i primar el plaer. Valentín, que fa tallers d'educació sexual i afectiva amb menors, identifica un gran tabú pel que fa als genitals femenins i la masturbació i emfasitza la importància d'una educació sexoafectiva amb perspectiva de gènere.

També et pot interessar

stats