Facua publica una tercera llista amb més de 14 varietats de gelats Nestlé amb òxid d'etilé

Entre els nous productes afectats hi ha unitats de Pirulo Mikolápiz, Extreme, Milka, Nuii, Oreo, Toblerone i Smarties

El Pirulo Mikolàpiz és una de les varietats afectades
El Pirulo Mikolápiz és una de les varietats afectades

Facua Consumidors en Acció ha accedit a una nova llista de gelats de Nestlé que el fabricant, Froneri, està instant els establiments a retirar per la contaminació amb el cancerigen òxid d'etilé. En aquest cas ha sigut un treballador d'un Supercor de les gasolineres Repsol i un altre d'un xicotet establiment de Saragossa els que han facilitat les dades a l'associació. De moment, el fabricant continua negant-se a donar la llista completa.

Les llistes inclouen unitats pertanyents a 14 varietats d'Extreme Nata-Fresa, Pirulo Mikolápiz, Milka Avellana, Nuii Almendrado, Nuii Chocolate Negro con Almendras, Oreo Bombón, Sandwich Bokazas Nata, Toblerone Bombón, Smarties, Llra Cup Suprema Turrón, Gran Dama Nata, Pastel Princesa Nata, Bloque Nestlé Tres Gustos i Bloque Nestlé Vainilla. En total, hi ha 21 lots afectats. 

L'òxid d'etilé, segons ha indicat l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) del Ministeri de Consum, és una "substància activa en productes fitosanitaris que no està aprovada en la UE ni, per tant, a Espanya. És una substància classificada com a mutagènica, carcinogènica i tòxica per a la reproducció".

La nova llista se suma a la que feren pública al juliol

El 26 de juliol, Facua va fer pública una llista de diversos lots de 46 varietats de gelats fabricats per Froneri que estaven retirant. Els productes eren de les marques Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa, La Lechera i Smarties. A finals de juliol també es van retirar, de manera preventiva, quatre lots de flam de vainilla de la marca La Fageda, encara que posteriorment les analítiques de laboratoris externs van determinar que no hi havia òxid d'etilé en els productes d'aquesta marca.

El 6 d'agost, l'associació va informar d'una altra llista amb unitats pertanyents a 19 lots de varietats de Pirulo Mikolápiz, Extreme Vainilla, Cono Extreme Tres Chocolates, Nuii Almendrado con Vainilla de Java, Nuii Mascarpone con Arándanos Escandinavos, Bombón Nuii Coco con Mango de la India, Helado Chococlack i Bombón Milka.

El cono Extreme de Nestlé es altra de les varietats afectades
El cono Extreme de Nestlé es altra de les varietats afectades

Més altres quatre varietats elaborades per al grup IFA

A aquests productes se sumen quatre varietats de gelats elaborats per Froneri per al Grup IFA (marca IFA Eliges), dels quals l'associació va tindre coneixement per cartells col·locats en la cadena andalusa de supermercats MAS. Facua ha reclamat a Nestlé i Froneri i a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) del Ministeri de Consum que actuen amb transparència i facen pública la llista completa de productes afectats. 

Froneri, per la seua part, en resposta a l'associació, s'ha limitat a afirmar que han enviat comunicats personalitzats a tots els seus distribuïdors perquè bloquegen els lots identificats. A més, han ressaltat que “únicament estan afectats lots molt específics de determinats productes. No hi ha cap categoria de producte afectada íntegrament”.

Mars és l'únic fabricant que ha fet pública fins hui la llista de productes objecte de retirada per contaminació amb òxid d'etilé a Espanya. La multinacional ha donat a conéixer en el seu web que es tracta de determinats gelats M&M's, Snickers i Twix, comercialitzats per Frigo.

Facua aconsella a totes les persones que tinguen algun dels productes afectats que s'abstinguen de consumir-los i procedisquen a tornar-los als establiments perquè els reembossen els diners. 

També et pot interessar

stats