Els fabricants de tabac hauran de fer-se càrrec de la neteja de les puntes de cigarret

Es calcula que el 75% de les persones que fumen llancen al carrer aquests residus que tarden fins a deu anys a degradar-se

Una punta de cigarret en la vorera del carrer / À Punt NTC

Quan caminem pels carrers de qualsevol poble o ciutat, en a penes uns metres ja podem veure un bon grapat de puntes de cigarret. Per a posar fi al problema, o almenys intentar-ho, el Ministeri de Transició Ecològica posa en marxa a partir d’aquest divendres una normativa que obliga les tabaqueres a pagar la neteja de les puntes de cigarret. Es calcula que la mesura costarà aproximadament 145 milions d'euros a l'any, però de moment el reglament no especifica com es faran aquests pagaments. 

"Qualsevol mesura dissuasiva és bona", celebra Jesús Monzó, alcalde de Catarroja (Horta Sud).  "L'Ajuntament de moment està arreplegant tots els residus que trobem a la via pública, però haurem de veure en aquest decret com se separen d'altres residus i qui al final ha de pagar aquestes despeses que es generen", afegeix.

Les puntes, que estan fabricades amb un tipus de plàstic i alliberen substàncies contaminants com nicotina, arsènic o plom, tarden a desintegrar-se vora deu anys. Són residus que en llocs com les platges són molt difícils d'eliminar; a la d'Alboraia, per exemple, la neteja es complica amb l'arribada de puntes de cigarret després de les pluges: “Tot el que va a parar al carrer, encara que estiga a cent quilòmetres de la costa, acaba tornant a la platja", afirma Anna Bru, tinent d’alcalde d’Alboraia (Horta Nord).

A més, els fabricants de tabac també hauran de fer campanyes per a conscienciar els fumadors perquè els filtres de tabac no acaben per terra.

També et pot interessar

stats