Extorsions, tortures i misèria: l’odissea dels migrants de l’Aquarius
MSF i SOS Méditerranée reclamen als governs europeus que situen la vida de les persones com a prioritat sobre els rèdits polítics.
Els cooperants de SOS Méditerranée i de Metges Sense Fronteres que han assistit els migrants de la flotilla de l’Aquarius han explicat en roda de premsa l’angoixa de les primeres hores del rescat, la incertesa dels huit dies de travessia i l’experiència de terror i patiment que arrosseguen les persones que hui han desembarcat a València.
Casos com el d’un jove rescatat de l’aigua sense respiració, a la vora de la mort, i que han pogut recuperar satisfactòriament. I testimonis de terror, com l’experiència de tortures i vexacions d’una dona nigeriana que fugia de Líbia, on la van empresonar quasi sense aigua ni aliments i que va veure morir el germà.
El president de Metges Sense Fronteres a Espanya (MSF), David Noguera, ha assegurat que els migrants que han arribat a València “no viatgen, fugen” durant un trajecte de setmanes i mesos “en un entorn d’agressió, extorsió i violència per a les dones” que els du a Líbia abans de llançar-se a la mar. Noguera ho ha descrit com “una experiència aterridora” que els migrants viuen amb l’esperança de trobar la llibertat.
David Beversluis, d'MSF, ha contat que algunes persones ateses després del rescat es trobaven “en estat greu i crític”, en particular dues persones amb aigua salada als pulmons, “que no respiraven quan els vam traure de l’aigua”.
En els dies posteriors al rescat van atendre diversos pacients per deshidratació severa, després de passar entre 15 i 20 hores a la deriva sense aigua. L’equip de metges també va fer nombroses assistències per marejos, dolor muscular, fatiga i cremades químiques.
Defensar la vida per damunt dels rèdits polítics
Els representats SOS Méditerranée i Metges Sense Fronteres han reclamat als governs europeus que situen com a "prioritat absoluta" la vida de les persones sobre els "rèdits polítics". Per això demanen que faciliten el desembarcament ràpid en els ports europeus més pròxims en cada cas perquè els rescatats puguen rebre l’assistència adequada. Les organitzacions sol·liciten a la UE un mecanisme exclusiu i eficaç de cerca i rescat en la Mediterrània i que deixen de bloquejar les iniciatives d’emergència de les ONG.
Karline Kleijer, d'MSF, ha lamentat “l’incompliment vergonyós de les responsabilitats humanitàries” per part d’Itàlia i d’altres països europeus, “que han posat la política per damunt de la vida de les persones més vulnerables”. Alhora ha criticat la falta de suport als països que fan de frontera marítima amb el nord d’Àfrica i que assumeixen a soles la gestió de les arribades dels refugiats i migrants.
Imatges de la travessia de la flotilla de l'Aquarius facilitades per Metges Sense Fronteres.