Experts en drets humans en Internet alerten de l'augment de la censura

L'Internet Freedom Festival, que reuneix a València més de 1.600 activistes i defensors dels drets civils, tracta la vigilància en Internet.

Pepe Borrás, director de l'Internet Freedom Festival (IFF), durant la inauguració

L'obertura de la quarta edició de l'Internet Freedom Festival (IFF), una de les trobades més grans d'activistes, periodistes i defensor dels drets civils de la xarxa, coincideix amb la condemna de dos anys i un dia de presó que l'Audiència Nacional ha imposat al raper Pablo Hasel per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona; o la pena de presó de Valtonyc, l'altre conegut raper, que ha sigut ratificada recentment pel Tribunal Suprem.

El festival, que ocupa l'espai cultural Les Naus de València durant una setmana, tracta el tema de la censura i la vigilància en la macroxarxa. La reacció del director de l'IFF, José Borrás, ha sigut contundent: "El panorama no està gens bé. L'índex de llibertats decreix des de fa uns anys, la censura augmenta i, més preocupant encara, no hi ha cap reacció social", assenyala.

En l'edició d'enguany hi ha 1.600 assistents de més de 130 països, però la representació local o nacional només suposa un 7 o un 8 per cent dels participants. Borrás es lamenta de la falta de preocupació i l'actitud distant davant de fets com les recents condemnes a diversos rapers i tuiters a Espanya. "Veiem amb preocupació com, tot i que efectivament la situació va empitjorant, sembla que estes coses tenen a vore més amb altres persones, països o regions com ara la Xina, Cuba o Veneçuela, i se'ns oblida que estes condemnes també són contra nosaltres".

La trobada està considerada com la cita mundial més important de persones expertes en seguretat digital, defensors dels drets humans, professionals del programari i periodistes. Un fòrum interactiu, on la meitat de les conferències les fan dones, organitzat al voltant de set temes que enguany tracten tècniques per a evitar la violència de gènere en línia, l'amenaça del fonamentalisme, la violació dels drets humans a Palestina, les ciberamenaces o l'activisme mediambiental.

L'objectiu és compartir informació i generar un espai social que abaste els nous escenaris que ofereix Internet. José Borrás té clar l'efecte que es vol aconseguir amb estes trobades: "Nosaltres ens dediquem als drets humans en Internet, és un camp molt nou amb escenaris impredictibles. L'única manera de posicionar-nos és ser molt actius a l'hora de reivindicar els nostres drets". Per a este expert en seguretat, la legislació espanyola s'ha de modificar pel que fa a la llibertat d'expressió, "però les lleis no es canvien si no hi ha una voluntat popular que les vullga canviar", afegeix.

L'Internet Freedom Festival rep el suport de l'Ajuntament de València i de la Conselleria de Transparència.

També et pot interessar

stats