Veus expertes reivindiquen la dieta mediterrània com a aliada en la prevenció de malalties cerebrals

Amb motiu del Dia Internacional del Cervell es recomana seguir una dieta equilibrada i moderar el consum d'alcohol per a cuidar la salut cerebral

Les fruites, verdures o l'oli d'oliva verge extra caracteritzen la dieta mediterrània.
Les fruites, verdures o l'oli d'oliva caracteritzen la dieta mediterrània / FCAFOTODIGITAL

Expertes de l'Institut de Rehabilitació Neurològica (Irenea) de Vithas han aprofitat el Dia Internacional del Cervell, que se celebra aquest dissabte, per a destacar la importància de cuidar la nostra salut cerebral amb una dieta equilibrada i un consum d'alcohol moderat, especialment durant l'estiu.

Segons ha assegurat la nutricionista Paula March, "en la societat actual existeix una dinàmica social arrelada que ha portat el nostre cervell a associar aliments processats i begudes alcohòliques com la cervesa o refrescos amb una major sensació de gaudi estiuenc. Per això, hem de recordar que existeixen alternatives saludables que poden brindar-nos el mateix plaer i que, al mateix temps, ens ajuden a cuidar-lo".

La dieta mediterrània pot reduir malalties com la demència i l'Alzheimer

La dieta mediterrània és reconeguda mundialment pels seus beneficis per a la salut i cada vegada existeix més evidència científica que dona suport al seu impacte positiu en el cervell. De fet, March recalca que diversos estudis han demostrat que seguir una alimentació basada en els principis d'aquesta dieta pot reduir el risc de desenvolupar malalties cerebrals, com la deterioració cognitiva, la demència i l'Alzheimer.

Concretament, l'experta en nutrició recomana "un consum habitual de fruites, verdures, llegums, fruita seca o llavors naturals i oli d'oliva verge extra, un consum moderat de carns blanques i peix i baix en carns roges", així com "un consum puntual i ocasional els aliments processats rics en sucres simples i els greixos saturats".

D'altra banda, la doctora Belén Moliner, directora mèdica d'Irenea, explica que, al costat del menjar, "l'alcohol actua com un depressor del sistema nerviós central, cosa que significa que alenteix l'activitat cerebral i afecta negativament les nostres funcions cognitives i motores", com ara "una deterioració de la concentració i l'atenció o un augment de la somnolència o fatiga".

Alternatives a l'alcohol i altres recomanacions

Les expertes de Vithas València Consuelo i Vithas Aigües Vives posen l'accent en la importància de reemplaçar les begudes alcohòliques per opcions més saludables i refrescants, com a infusions en fred d'herbes, aigua amb rodanxes de fruites i verdures o kombutxa. Aquestes alternatives poden ajudar a mantindre una adequada hidratació durant els dies d'estiu sense comprometre el funcionament cerebral.

Finalment, Moliner destaca que "és fonamental recordar que la salut cerebral no es limita únicament a l'alimentació, sinó que també influeixen altres factors clau". "Mantindre's físicament actiu, dormir prou, gestionar l'estrés i mantindre relacions socials són aspectes igualment importants. Adoptar un enfocament integral per a la cura del cervell no sols contribuirà a mantindre aquest òrgan vital en bon estat de salut, sinó que també promourà i prolongarà la nostra qualitat de vida", conclou.

També et pot interessar

stats