Els experts alerten que els menors de deu anys consumeixen contingut inapropiat en els videojocs

Els riscos més comuns són el contacte directe en els jocs en línia amb desconeguts de qualsevol edat i origen, que poden portar al ciberassetjament pedòfil o l'aïllament

Un xiquet jugant a videojocs al Madrid Games Week en un imatge d'arxiu
Un xiquet jugant a videojocs al Madrid Games Week en una imatge d'arxiu / Europa Press

Experts han advertit, en el marc del Dia mundial dels videojocs, que els menors de deu anys estan consumint contingut inapropiat a través dels videojocs i han denunciat que l'accés a aquests productes és cada vegada més primerenc.

Segons l'equip de professionals clínics experts en salut mental infantil i juvenil de Recurra-Ginso, l'ús inapropiat dels videojocs pot impactar en el desenvolupament normal de la persona a edats primerenques, alterant a més la seua rutina i limitant les hores de son, la higiene, les activitats esportives o les relacions familiars i socials.

No obstant això, indiquen que fent-ne un bon ús, els videojocs han demostrat ser una eina de suport en el desenvolupament cognitiu de xiquets i adolescents, que ajuden a millorar la seua tolerància a la frustració i incentiven les relacions socials amb altres joves.

Els experts d'aquesta entitat han explicat que, en l'actualitat, més del 75% dels consumidors de videojocs tenen edats compreses entre els sis i els catorze anys. Per això, veuen necessari que els menors estiguen supervisats pels adults, per a assegurar un ús responsable dels videojocs i obtindre beneficis del temps que hi dediquen.

Entre els riscos més comuns que presenten els videojocs hi ha el contacte directe en els jocs en línia amb desconeguts de qualsevol edat i origen, que en alguns casos pot portar al ciberassetjament pedòfil o a l'aïllament. A més, indiquen que encara que els jocs en línia requereixen interacció amb altres usuaris, fomenten que els jugadors no establisquen relacions de qualitat, ni converses empàtiques.

Un altre problema del qual adverteix aquest estudi és l'ús de videojocs no aptes per a la seua edat. Així, denuncia que cada vegada és més freqüent que usuaris menors de deu anys juguen amb videojocs destinats a un públic major de díhuit.

El 52% dels europeus de 16 a 64 anys consumeix videojocs

El 52% dels europeus d'entre 16 i 64 anys consumeix videojocs i, encara que el jugador prototípic és un home de 31,1 anys, el 35% dels usuaris tenen més de 45, i el 47,8% són dones, segons l'informe anual del sector publicat per la Federació Europea de Programari Interactiu (IFSE).

En l'últim exercici, la indústria europea del videojoc ha ampliat la "base de jugadors" a 124,8 milions de persones, enfront dels 118,3 milions de 2020, assenyala la IFSE.

El sector va registrar en 2021 uns ingressos estables de 23.300 milions d'euros després d'un 2020 amb un creixement "excepcional" pròxim al 8% a causa dels confinaments per la pandèmia.

L'informe apunta també que el 63% dels usuaris juguen en el telèfon mòbil, el 54% ho fan en consola i el 52% en l'ordinador. Per tipus de jocs, els més consumits en el mòbil són els trencaclosques mentals, en consola els d'esport i en l'ordinador els d'estratègia.

La indústria del videojoc compta amb 74.000 llocs de treball a la UE, el 22% dels quals són dones, segons estimacions del sector. A Espanya, el sector dels videojocs ocupa 8.026 persones.

També et pot interessar

stats