Experts alerten que els efectes de la crisi de la Covid-19 poden elevar les taxes de suïcidi

La Societat Espanyola de Psiquiatria assegura que al 2050 la depressió serà la malaltia més rellevant al món.

Experts alerten que els efectes de la crisi de la Covid-19 poden elevar les taxes de suïcidi
Experts alerten que els efectes de la crisi de la Covid-19 poden elevar les taxes de suïcidi

Cada 40 segons se suïcida una persona al món. El suïcidi és la primera causa de mort no natural a Espanya, on cada any es lleven la vida vora 3.500 persones, quasi el doble que els morts en accidents de trànsit. Amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, que se celebra aquest dijous, els experts preveuen que la crisi econòmica associada a la pandèmia de coronavirus puga elevar encara més aquesta xifra, per la qual cosa han exigit al Ministeri de Sanitat que presente l'Estratègia Nacional de Salut Mental.

Al 2050, la depressió serà el problema de salut més rellevant de tot el món, segons alerta la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica, que ha posat l'accent que el suïcidi i la depressió tenen un tractament eficaç quan el seu abordatge és primerenc. Per això, són necessaris radars sanitaris i socials per a previndre, detectar a temps i adoptar les mesures necessàries en cada cas.

En aquest sentit, destaquen que l'abordatge del suïcidi hauria d'assemblar-se a les accions empreses en el Pla Nacional sobre Drogues o en la lluita contra la violència de gènere, amb fons de gestió específics.

Els efectes de la pandèmia en la salut mental

Experts en psiquiatria han alertat que els efectes econòmics i socials de la crisi del coronavirus poden tindre un impacte en les taxes de suïcidi. En anteriors crisis, per cada punt que ha augmentat el percentatge d'atur, ha pujat un punt el risc de suïcidi.

Així, asseguren que aquesta crisi social i econòmica pot incrementar les taxes de malaltia mental per damunt del 20% o del 25%, en concret l'ansietat, la depressió, l'abús de tabac, tòxics i alcohol. A més, la Covid-19 no només té complicacions respiratòries i cardíaques, sinó que també té efectes relacionats amb el sistema nerviós i les malalties mentals.

A això cal sumar que probablement moltes persones que han perdut un ésser estimat durant la pandèmia tinguen complicacions. Entre el 15% i el 20% dels familiars dels morts presenten algun símptoma i necessiten ajuda, una ajuda que en la majoria dels casos és de baixa intensitat. Com també necessitarà ajuda part del personal sanitari, que ha aguantat "una pressió tremenda" i és menys procliu a sol·licitar aquesta ajuda.

També et pot interessar

stats