Els experts afirmen que el temps entre el contagi i la mort cada vegada s'allarga més

Hi ha un aplanament de la corba de la pandèmia pel que fa als nous contagis, un 28% menys que en la primera onada.

Previsions de la pandèmia segons el model matemàtic
Previsions de la pandèmia segons el model matemàtic / À Punt NTC

Els experts coincideixen a dir que ens trobem en un moment d'aplanament de corba de la pandèmia pel que fa als nous contagis, un 28% menys que en la primera onada. No obstant això, la mortalitat és molt semblant a la dels pitjors moments de l'epidèmia, a finals de març. Segons han explicat a À Punt, aquesta divergència entre contagis i mortalitat es deu al fet que entre el contagi i la mort hi ha un espai de temps d'unes tres setmanes que cada vegada s'allarga més.

La comunitat científica coincideix que estem en una etapa meseta pel que fa als contagis, amb una mitjana en aquestes dues setmanes d'uns 1.500 diaris nous, però amb una xifra de morts elevada que es mantenen al voltant dels 29 al dia. Una xifra inferior a la de les pitjors setmanes de març i abril, però prou semblant.

Els tres paràmetres d'aquesta pandèmia, casos nous, hospitalitzacions i nombre de morts han canviat la seua dinàmica. Segons aquestes veus, ara estem patint els efectes dels pitjors brots d'aquesta segona onada. Rafael Villanueva, investigador de l'Institut de Matemàtica Multidisciplinar de la UPV, ha explicat a À Punt que hi ha un desfasament entre una o dues setmanes dels pics dels casos, les hospitalitzacions i els morts, i encara que s'està aplanant la corba de contagis, “les hospitalitzacions necessiten una setmana més i començarà a veure's els efectes de les mesures la setmana següent”.

Menys morts i tardaran més a produir-se

L'experiència en el tractament dels pacients de Covid als hospitals, els nous tractaments i la detecció precoç dels casos permet allargar més encara el moment de l'hospitalització i la mort. Factors que poden fer disminuir en les pròximes setmanes el nombre de defuncions. Fernando González Candelas, catedràtic de Genètica de la Universitat Politècnica, ha indicat que respecte al pic de detecció i de diagnòstic “tindrem menys morts que abans i tardaran més a produir-se eixes defuncions”.

Els experts coincideixen que cada acció que es pren per a limitar els contagis afecta els altres tres paràmetres, especialment el de les morts. Una realitat que només canviarà quan arriben les vacunes.

També et pot interessar

stats