Els experts adverteixen que no hi ha evidències que avalen la reducció de la quarantena: "No hi ha dades"

Tot i que la variant òmicron és més lleu i asimptomàtica, els viròlegs afirmen que no es pot demostrar que al cap de cinc dies “ja no es transmet el virus”

Els experts mostren cautela davant la proposta de reduir les quarantenes / À Punt NTC

Aquest dimecres, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat acurtar les quarantenes obligatòries per covid als set dies, en lloc de deu com fins ara, en considerar que la variant òmicron és més lleu i asimptomàtica que les anteriors. 

En À Punt hem parlat amb persones expertes per a analitzar la capacitat infecciosa d’aquesta variant. 

Segons la viròloga Mireia Coscolla, tot i que els estudis han demostrat que el període d’incubació amb la variant òmicron és menor i els símptomes apareixen més prompte, "no sabem quin percentatge de la gent amb coronavirus ha deixat de ser infecciosa al cap de cinc dies de contacte amb el virus, no tenim aquestes dades", ha advertit.

Al tercer dia del contacte estret es poden tindre símptomes. Diego Arroyo, director de Progenie Molecular SLU, ha recordat que “amb un test d'antígens pots donar negatiu de matí i positiu de vesprada". Aquest fet ha influït directament en el resultat de les proves de detecció. "La PCR és més fiable perquè aporta informació sobre els cicles del virus i la càrrega viral és més elevada”, ha afirmat Arroyo.

Mentrestant, el Regne Unit ha baixat les quarantenes a set dies, tot i que el pacient ha de fer-se dues proves d’autodiagnòstic els últims dos dies per a assegurar que la capacitat de contagi és baixa.

També et pot interessar

stats