L'exministra britànica Mordaunt anuncia la primera candidatura per a succeir a Truss

Qui aspire a dirigir el partit haurà d’aconseguir el suport d’almenys cent dels 375 diputats tories abans d’aquest dilluns a migdia

L'exministra britànica de Defensa, Penny Mordaunt, durant la presentació de la seua candidatura a les primàries del seu partit
L'exministra britànica de Defensa, Penny Mordaunt, durant la presentació de la seua candidatura a les primàries del seu partit / Henry Nicholls (Reuters)

La líder conservadora en la Cambra dels Comuns i exministra de Defensa Penny Mordaunt ha anunciat aquest divendres la seua intenció de presentar-se a les primàries de la seua formació per a succeir a Liz Truss com primera ministra del Regne Unit després de la dimissió d’aquesta.

Mordaunt és la primera a fer un pas avant en la carrera dins del partit Conservador per a succeir Truss i evitar així les eleccions que demanen els laboristes. Afirma que ha pres la decisió animada pel suport de correligionaris conservadors que "desitgen un nou començament, un partit unit i un lideratge que antepose l'interés nacional".

L’exministra de defensa i la resta d’aspirants a encapçalar el partit del Govern hauran de reunir el suport d'almenys cent dels 357 diputats tories abans d’aquest dilluns a les 14:00, hora local, perquè el president del comité del partit, Graham Brady, va assegurar aquest dijous que tindran nou líder abans del 28 d’octubre. 

Segons el diari britànic The Telegraph, 61 parlamentaris conservadors han expressat la seua preferència per l'exministre d'Economia Rishi Sunak, que parteix com a favorit en les apostes, però encara no ha confirmat oficialment la seua participació en les primàries.

Els laboristes reclamen eleccions

La dimissió aquest dijous de la que ha sigut la primera ministra britànica més breu de la història després d’estar només 45 dies en el càrrec suposa un problema per al seu partit —què ha perdut dos primers ministres en menys de quatre mesos— a l’hora de conservar el govern. 

Mentre que els conservadors han promés tindre un nou líder abans de la fi del mes, els laboristes reclamen unes noves eleccions generals immediatament, com va reclamar el seu líder, Keri Starmer, només conéixer-se la dimissió de Truss. “El Partit Conservador ha demostrat que ja no té força per a governar, el poble britànic es mereix alguna cosa millor que aquesta porta giratòria del caos”, va sentenciar. 

També et pot interessar

stats