Exhumen la primera saca de la fossa 111 de Paterna, on podria estar la veïna d’Oliva Angelina Barber

L’equip científic ha recuperat 49 cossos de la que, se sospita, és una de les fosses més grans del cementeri de l’Horta Nord.

Il·lustracions de les veïnes d’Oliva Vicentica (autora: Mai Hidalgo) i Angelina
Il·lustracions de les veïnes d’Oliva Vicentica (autora: Mai Hidalgo) i Angelina

Angelina Barber tenia 65 anys quan la van afusellar i el seu delicte no fou altre que ser dona, mare i sogra d’anarquistes. Va patir la doble repressió del règim, la franquista i la masclista. El que queda d’ella sembla estar entre els 49 cossos exhumats a la fossa 111 de Paterna, però no se sabrà amb certesa fins a conéixer els resultats de les proves genètiques i antropològiques.

“Ella era la sogra de Vicentica Mena, que al final de la guerra, per ser valenteta, de les que anava davant amb el puny en alt, se la van carregar”, explica Vicent Llopis, familiar llunyà d’aquestes veïnes d’Oliva. Vicentica va morir als 26 anys, acusada de pertànyer a la CNT, vestir de miliciana i participar en un assassinat en un judici sumaríssim sense cap garantia. “És de justícia poètica que a Angelina l’assassinaren l’1 de maig, Dia dels Treballadors, i a la seua nora Vicentica el 8, Dia de la Dona”, continua en una entrevista telefònica.

L’equip arqueològic durant els treballs d’exhumació de la fossa 111 / Eloy Ariza (ArqueoAntro)

Però el drama familiar continua. Angelina va perdre el seu fill de 27 anys, José Ramón, el juliol de 1939. L’executaren a Sueca i mesos després, acabada la guerra, arribarien les sentències d’ella i la seua nora embarassada. “Tenim entés que quan van detindre Vicentica, estava embarassada, però no sabem si el xiquet va nàixer mort per les pallisses a la presó o si la van obligar a avortar”, explica Vicent, que forma part de l’Associació de Represaliats del Franquisme d’Oliva.

Angelina i Vicentica són les dues veïnes d’Oliva afusellades en mans franquistes de què es té constància. Segons les investigacions de l’historiador Vicent Gabarda, en total són seixanta les dones represaliades a la Comunitat Valenciana, de les quals vint es troben a Paterna. Al municipi de l’Horta Nord, se n’han recuperat sis. Angelina, de fet, és la dona amb més edat assassinada davant el conegut com mur d’Espanya, on van afusellar 2.238 persones durant la Guerra Civil i la dictadura. “En tota aquesta fossa sabíem que hi havia una dona i un dels cossos que hem recuperat té característiques femenines”, ha explicat Sheyla Sancho, arqueòloga especialitzada en antropologia física i forense, sobre un esquelet de baixa estatura, que mostra signes “gràcils” i amb característiques femenines a la pelvis i al crani.

Les restes òssies dels represaliats número 48 i 49 de la fossa 111 / Eloy Ariza (ArqueoAntro)

Ara, l’equip científic d’ArqueoAntro treballa aquestes caloroses jornades d’estiu a la fossa 111, d’on esperen extraure tres saques amb 150 cossos afusellats el 27 de març, el 6 d’abril i l’1 de maig de 1940. Gandia, Oliva, Ontinyent, Sagunt, Tavernes Blanques, Torrent, Cullera... són alguns dels municipis d’on eren els represaliats.

“Aquesta setmana hem recuperat els últims individus de la primera saca i ara, a uns quatre metres de profunditat, ens trobem una capa de calç espessa que ens separa de la segona”, ha explicat l’arqueòleg Álex Calpe. Com a particularitat, Calpe ha detallat que en l’excavació del terra han trobat el que sembla ser una fitxa de dominó, en companyia de peces de tela, botons, llapis, cinturons, soles de sabata i les restes de tirants. Tot el material és classificat i les restes òssies seran enviades a Madrid, on les anàlisis confirmaran a les famílies si poden retrobar-se amb els éssers estimats que no van conéixer en vida.

També et pot interessar

stats