Com podem evitar intoxicacions alimentàries a l'estiu?

En 2019 a Espanya es van produir 506 brots alimentaris, vora el 10% del total a Europa

Una científica revisa una mostra de salmonel·la
Una científica revisa una mostra de salmonel·la / Efe

Les altes temperatures a l'estiu, especialment durant les onades de calor cada vegada més freqüents a causa de l'emergència climàtica, afavoreixen el creixement de microorganismes en els aliments. A més, la cadena del fred es pot trencar més fàcilment, fet que provoca que els aliments es facen malbé amb més rapidesa.

Segons l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, durant el 2019 a Espanya es van produir 506 brots alimentaris, que van afectar 6.082 persones, la qual cosa suposa un 9,6% del total de brots alimentaris a Europa.

Davant aquesta situació, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ofereix una sèrie de recomanacions per a conservar els aliments amb seguretat i minimitzar així el risc d'intoxicacions:

  • Extremar la higiene personal. Cal rentar-se les mans després d'anar bany, si es toquen animals, plantes, terra, etc. i sempre abans de manipular aliments.
  • Després de cuinar, s'ha de refrigerar el menjar al més prompte possible. A temperatura ambient els bacteris creixen ràpidament.
  • Si es va al camp o a la platja, cal portar el menjar en recipients molt nets i hermèticament tancats. A més, és recomanable mantindre'l fresc amb gel.
  • Evitar la contaminació encreuada: taules, plats o coberts usats amb aliments crus no es poden utilitzar una altra vegada amb els cuinats sense haver-los rentat. En servir les salses, ensalades o guisats, s'han de fer servir coberts nets.
  • Durant la compra, cal deixar per al final els aliments que necessiten refrigeració o congelació i afanyar-se per a tornar a conservar-los en fred al més prompte possible.
  • El congelador ha de mantindre's per davall de -18 °C. En la nevera, entre 1°C i 4 °C per a la carn i el peix cru, i entre 5 i 8 °C per a la resta dels aliments.
  • Si s'està en un lloc on l'aigua no ofereix garanties de potabilitat, s'ha de beure aigua embotellada i evitar el gel. En aqueix cas també s'han d'evitar les verdures fresques, les fruites sense pelar i els mol·luscos.

També et pot interessar

stats