Les intoxicacions alimentàries infantils es multipliquen a l'estiu

Segons la Societat Valenciana de Pediatria, la gastroenteritis està entre les més comunes.

Les intoxicacions alimentàries infantils es multipliquen a l\'estiu
Les intoxicacions alimentàries infantils es multipliquen a l'estiu

Les intoxicacions alimentàries en xiquets i xiquetes es multipliquen durant l'estiu. És l'advertència que ha fet aquest dilluns la Societat Valenciana de Pediatria (SVP), que relaciona aquest fet amb el major nombre de menjars que es fan fora de casa i amb l'augment de temperatures, que afavoreix la proliferació de microorganismes en els aliments.

Darrere d'aquest augment està el fet que en aquesta època de l'any és freqüent que moltes famílies facen més menjades a la platja, al camp o a la piscina. Segons ha explicat el president de l'SVP, Luis Carlos Blesa, "és habitual passar el dia fora de casa i portar el menjar, però cal tindre en compte que les altes temperatures fan complicat mantindre refrigerats els aliments de forma adequada, la qual cosa incrementa els riscos de toxicitat".

Cal parar atenció especial als aliments frescos, com carn, peix i productes a base d'ou o lactis: han de mantindre una refrigeració adequada, s'han d'ingerir acabats de cuinar o s'han de guardar immediatament refrigerats fins al consum per a evitar la proliferació excessiva de microorganismes, i no deixar-los mai a temperatura ambient durant períodes de temps prolongats. "Amb aquestes senzilles mesures", explica Blesa, "també s'eviten les possibilitats que insectes, animals i altres paràsits puguen contaminar els aliments i provocar diverses malalties" .

En el cas que la família acudisca a un establiment hoteler, el més recomanable és comprovar que el menjar que es vaja a ingerir està conservat en condicions sanitàries adequades, i evitar el consum d'aliments exposats a temperatura ambient, en comptes d'estar de forma convenient en vitrines refrigerades.

Milers de casos a Europa

Entre les intoxicacions i infeccions més freqüents a l'estiu destaquen les gastroenteritis produïdes per bacteris o les seues toxines. Es calcula que aquestes intoxicacions afecten cada any a Europa unes 40.000 persones i causen 3.300 hospitalitzacions i, en casos puntuals, fins i tot la defunció del pacient, segons dades de de la Societat Espanyola d'Endrocrinologia i Nutrició (SEEN). En la majoria dels casos deriven en episodis de diarrea, febra, dolor abdominal i de cap, vòmits, nàusees, feblesa i malestar general, i poden arribar a danyar la salut dels xiquets i les xiquetes.

Per a tractar-los, la Societat Valenciana de Pediatria recomana hidratació adequada, especialment amb sèrums de rehidratació oral, consells dietètics senzills, repòs i antitèrmics; i que acudisca al pediatre, de forma programada o urgent, "segons la intensitat de cada cas específic".

També et pot interessar