Els estudis per a oferir alternatives als propietaris afectats per la xilel·la, molt avançats

Aquesta mesura s'inclourà en el pla pilot dirigit a reduir els efectes de l'epidèmia, que afecta 52.200 ametlers de la Marina i el Comtat.

Per a controlar la xilel·la, s'arranquen els arbres afectats
Per a controlar la xilel·la, s'arranquen els arbres afectats

Els estudis per a oferir alternatives als propietaris afectats per la xilel·la, que consisteix a substituir els ametlers que s'han arrancat amb espècies més resistents, estan molt avançats. Així ho ha assegurat el secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, en Les notícies del matí. La plaga afecta 34 municipis, fonamentalment del Comtat i de la Marina Alta, on s'hauran de tallar 52.200 ametlers afectats per l'epidèmia.

Es tracta d'una mesura que s'inclourà en els treballs que duen a terme l'administració autonòmica i la Universitat Miguel Hernández d'Elx per a trobar altres alternatives que s'introduiran en el pla pilot dirigit a reduir els efectes de la xilel·la.

La Conselleria d’Agricultura disposa ja d'una llista de les espècies que s'han detectat que no són portadores del bacteri, amb les quals s’està treballant. Mulero ha explicat que "l'estudi es troba molt avançat", però ara cal avaluar "la viabilitat econòmica de les alternatives i buscar finançament".

La Unió Europea ha donat llum verda perquè el Consell puga utilitzar fons europeus per a lluitar contra la xilel·la i elaborar així un pla pilot a tot Espanya que ajude els llauradors afectats. En aquest sentit, es modificarà el pla de desenvolupament rural europeu amb recursos addicionals.

600 recursos dels propietaris

Pel que fa a l'advertència de la Unió Europea sobre la lentitud amb què es realitzen els treballs per a arrancar ametlers, el secretari autonòmic d'Agricultura assegura que si no van més de pressa és "per falta de col·laboració dels llauradors afectats".

Mulero ha indicat que els propietaris han presentat 600 recursos i mentre els jutjats no dicten resolucions, no poden entrar a les seues propietats per a arrancar els arbres afectats. "Això fa que no es vaja al ritme que Europa requereix", ha dit.

També et pot interessar

stats